På en moderne telefon med Android eller Apples iOS er vi vant til at vi ikke alltid trenger å starte apper for å utføre oppgaver eller se ekstra informasjon om et emne. Det er nemlig mulig å legge til miniprogrammer, såkalte widgeter, på startskjermen og på den måten for eksempel få enkel tilgang til dagens værmelding, valutakurser eller annen nyttig informasjon. Ofte følger også miniprogrammene med når du laster ned og installerer apper fra Google Play Butikk eller App Store, slik at du faktisk kan bruke appen helt uten å åpne den på mobilen.

Men faktisk var det Microsoft som startet trenden med miniprogrammer lenge før det fantes noe i likhet med dagens moderne mobiltelefoner. Til Windows 95 lanserte Microsoft nemlig allerede i 1997 utvidelsen Active Desktop, som også var en fast del av Windows 98. Med Active Desktop kunne skrivebordsbakgrunnen i Windows laste ned innhold fra nettsider, og det innebar i praksis at ideen bak miniprogrammene ble til fordi vi på denne måten kunne få oppdatert og til og med interaktiv informasjon direkte på skrivebordet.

Dessverre viste datidens datamaskiner seg å være altfor svake til å håndtere de spennende nye mulighetene, så Active Desktop fikk ikke den hederen funksjonen egentlig fortjener. 10 år senere prøvde Microsoft seg igjen i Windows Vista, som hadde funksjonen Vista Sidebar. Det var en funksjon der du kunne legge til små ekstraverktøy, altså miniprogrammer på siden av skrivebordet og f.eks. se værmeldingen eller kalenderen. Windows Vista ble imidlertid aldri den suksessen som Microsoft hadde håpet på, fordi operativsystemet var tungt og ofte svært ustabilt. Så kom Windows 7 med en lignende funksjon, Desktop Gadgets, og som fungerte omtrent på samme måte som i Vista.

I Windows 8 og Windows 10 forsøkte Microsoft seg også med miniprogrammene, og igjen i Windows 11. Her er imidlertid ikke de praktiske miniprogrammene plassert på skrivebordet, men i en liten meny som åpnes fra oppgavelinjen i Windows.

Ny pakke med miniprogrammer

Men hvis du ikke synes det er praktisk å skjule miniprogrammene i en meny, får du nå mulighet til å legge til flere verktøy direkte på skrivebordet i Windows. Dermed har du enkel tilgang til en rekke nyttige funksjoner – akkurat som på mobiltelefonen. Det er mulig med programmet 8Gadget- Pack. Du finner det i Fordelssonen, og du kan bruke det både i Windows 10 og Windows 11. Til programmet følger det 62 smarte miniprogrammer som har svært forskjellige funksjoner. Som på telefonen kan du f.eks. få tilgang til en oppdatert værmelding direkte på skrivebordet eller se status for deler av datamaskinens maskinvare.

Det er f.eks. nyttig å kunne følge pc-ens bruk av prosessoren, harddisken eller nettverket, slik at du hele tiden har oversikt. I tillegg til miniprogrammer som gir enkel tilgang til informasjon, kan du også installere f.eks. en praktisk kalkulator som alltid ligger klar til å utføre beregninger på skrivebordet.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.