Hvis den lille pilen på skjermen på magisk vis begynner å bevege seg av seg selv og en fremmed makt ser ut til å ha kontroll over datamaskinen, er det vanligvis er dårlig tegn som bør få alle alarmklokkene til å ringe og sette deg i den absolutt aller høyeste alarmberedskapen.

Det er nemlig et sikkert tegn på at hackere har tatt kontroll over av datamaskinen din og dermed også har tilgang til dataene og filene dine. Men det kan heldigvis også være tegn på det stikk motsatte hvis datamaskinen handler helt på egen hånd. Du kan nemlig selv velge å gi andre personer midlertidig tilgang til datamaskinen, slik at de kan hjelpe hvis du f.eks. har støtt på problemer som du ikke klarer å håndtere.

Som å sitte foran den

Det er mulig med programmet Team- Viewer. Med programmet installert på datamaskinen kan du ta kontrollen over en annen datamaskin, akkurat som om du satt foran den der hvor den står. Med de kraftige internettilkoblingene vi har i dag, kan bildet fra vennens datamaskin strømmes til datamaskinen din med minimal forsinkelse. Så når du beveger musen på din egen datamaskin, vil den med få millisekunders forsinkelse også bevege seg på vennens.

Det gir illusjonen av at du sitter foran den andre datamaskinen – selv om du faktisk kan sitte flere hundre kilometer borte på et helt annet sted, foran din egen datamaskin og skjerm.

Perfekt til vanskelige problemer

Programmet er utrolig nyttig hvis det for eksempel er en venn eller noen i familien som har et problem med datamaskinen som det er vanskelig å løse, og der det må avansert feilsøking til for å finne den riktige løsningen på problemet. Det er for eksempel lett å identifisere at en datamaskin er treg, men det er mye vanskeligere å stille en diagnose og finne ut nøyaktig hvorfor den er det. Det er dessuten mye enklere å finne en forklaring og utbedre problemet hvis du selv sitter ved datamaskinen.

Da vil det raskt åpenbare seg om problemet skyldes skadevare, om pc-en er overfylt av gamle, store filer, eller om det kanskje er snakk om en defekt harddisk som er i ferd med å ta kvelden og som det derfor må tas en sikkerhetskopi av før den slutter å fungere for godt. Slike problemer kan være vanskelig å forklare for andre, men det er lettere å oppdage når du selv sitter ved datamaskinen ved hjelp av TeamViewer.

Last ned artikkelen som PDF

For å bruke TeamViewer må du ha TeamViewer-programmet installert på datamaskinene, både på den som skal fjernstyres og på den du selv bruker. På datamaskinene må programmet startes opp, og du må angi en bruker-ID og et passord som programmet genererer selv.

For å gjøre det så enkelt som mulig for både deg og den som skal ha hjelp, har gjort denne artikkelen tilgjengelig i Fordelssonen som en PDF som kan lastes ned gratis. Det samme gjelder selve programmet Team- Viewer. Så helt unntaksvis kan både programmet og veiledningen lastes ned gratis fra Fordelssonen – også av vennen din, som kanskje ikke abonnerer på bladet.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.