Det er lett å kopiere tekst fra e-postmeldinger, nettsider og dokumenter: Du merker teksten, kopierer den og limer den inn der du skal bruke den. Men hva gjør du hvis teksten du vil kopiere er en del av et bilde? Da kan du forsøke å merke teksten flere ganger med musen, men resultatet vil alltid være det samme: Teksten blir stående og lar seg verken merke eller kopiere fordi den er smeltet sammen med resten av bildet.

Med et nytt og imponerende verktøy blir det nå mulig å kopiere tekst selv om den står i et bilde, en PDF-fil eller hvor som helst ellers på dataskjermen der det vanligvis ikke er mulig å kopiere denne typen tekst.

Et av Microsofts egne verktøy

Verktøyet er utviklet av Microsoft og er en del av verktøykassen PowerToys. PowerToys består av en rekke nyttige verktøy som av en eller annen grunn ikke er standard i Windows. Du kan godt lure på hvorfor det er slik, for verktøyene gir nemlig ekstra funksjoner og muligheter som det er vanskelig å unnvære når du først er blitt vant til å bruke dem.

Totalt består PowerToys av cirka 15 forskjellige verktøy, og pakken utvides med nye funksjoner hele tiden. Nylig er muligheten til å kopiere tekst fra hvor som helst på skjermen, slik vi beskriver i denne artikkelen, blitt en del av verktøykassen. Tekstverktøyet fungerer ved hjelp av såkalt OCR-teknologi, «Optical Character Recognition» på engelsk, som kan oversettes til optisk tegngjenkjenning. Det betyr at datamaskinen ser på det området du har merket og identifiserer hvilke tegn som finnes i det.

Disse tegnene konverteres så til vanlig tekst som du kan sette inn, flytte og redigere, for eksempel i et tekstbehandlingsprogram som Microsoft Word eller i en e-postmelding. Med Text Extractor spiller det ingen rolle hvor teksten står. Hvis du ser teksten på skjermen, kan du kopiere den med verktøyet.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.