Hva er det vi legger i ryggsekken når vi skal ut på tur? Vi nøyer oss med det mest nødvendige, ikke sant? Varme klær. Regnjakke. Vannflaske. Et førstehjelpsett. Kanskje et kompass. Listen vil selvfølgelig variere fra tur til tur og person til person. Digre og tunge steiner er derimot noe vi aldri tar med oss hjemmefra.

Det er fordi vi vet at stein neppe vil være til nytte og tvert imot blir til nytteløs dødvekt som gjør reisen tyngre og vanskeligere, og som vi kommer til å forbanne herfra til evigheten. Et lignende prinsipp bør naturligvis gjelde for datamaskinen vi jobber på.

Likevel ender mange med å ha en pc som billedlig talt er proppfull av unyttig stein. ”Steinene” vi snakker om her, består av dårlige og unødvendige programmer som gjør datamaskinen tregere, samtidig som de tar opp mye plass. Problemet skyldes at det ikke er oss selv som pakker ”ryggsekken”, altså datamaskinen.

Det er det maskinprodusenten som gjør, i samarbeid med Microsoft. Her er åpenbart tanken at man vil prøve å legge inn flest mulig programmer – for det usannsynlige tilfellets skyld at du som bruker skulle fatte interesse for noen av dem.

Et effektivt hjelpeprogram

Det gjør du neppe, og derfor er det en god ting at det finnes verktøy som Debloater. Det viser ingen nåde med dårlige og unødvendige programmer, og det hjelper deg med å bli kvitt dem. Debloater gir full oversikt over alle disse programmene. Dermed kan du sette markeringer ved alt du vil fjerne. Er du ikke sikker på hva du bør kvitte deg med, kan du følge anbefalingene våre.

Til tross for innsatsen til Debloater er det viktig å være klar over at mange av programmene du avinstallerer, dukker opp igjen med den neste store Windows-oppdateringen. Derfor kan du godt la Debloater ligge på pc-en til neste gang det er tid for opprydding.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.