Når noe blir veldig populært på nettet, er ofte små, festlige animasjoner med i bildet – såkalte GIF-er. Du har helt sikkert støtt på dem på Facebook, på ukebladenes nettsider eller kanskje som en fargerik, bevegelig autosignatur nederst i e-poster. Mitt inntrykk er at folk enten elsker eller hater de små GIF-bildene.

Enten er du den «festlige» typen som elsker vinkende små katter, eller så synes du det er noe tull. Selv befinner jeg meg et sted midt i mellom: GIF-er er veldig morsomme. Men BARE hvis de brukes riktig og med måte. Jeg synes for eksempel det er hyggelig når mine ellers alltid innsiktsfulle Facebook-kommentarer besvares med en GIF av en ironisk klappende Leonardo DiCaprio. Jeg er mindre begeistret for nettsider der animasjonene flyr rundt og gir besøkende både hodepine og synsforstyrrelser.

Men GIF-er kan faktisk også være nyttige og ha en funksjon. De kan for eksempel legges ved i en e-post: Hvis du vet hvordan en venn av deg skal løse et bestemt pc-problem, men ikke kan forklare det over telefonen, kan du løse problemet på din egen pc, ta opp en GIF og sende den på e-post. Mange av de populære bilderedigeringsprogrammene til pc-en kan faktisk lage GIF-er, men verktøyet vi har funnet til deg har det som sin spesialitet: LICEcap plasserer ganske enkelt en ramme rundt et område av skjermen din – og så blir alt tatt opp inne i rammen til du stopper opptaket. Det er veldig enkelt, og GIF-filen lagres på pc-en, slik at du kan jobbe videre med den.

Tre til fem sekunder er nok

GIF-er fungerer helt annerledes enn videoer. For det første gjentas GIF-er i loop – det samme korte klippet vises om og om igjen. For det andre er de mye kortere. En effektiv GIF varer vanligvis mellom tre og fem sekunder. Det er nok tid til å få et morsomt eller lærerikt poeng gjennom til mottakeren. Prøv selv!

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.