Har du lagt merke til hvordan folk får et blåskjær i ansiktet når de sitter bøyd over mobilskjermen om kvelden? Eller hvordan du selv kan bli blendet hvis du setter deg foran pc-skjermen sent om kvelden? Både dataskjermen og skjermen på mobilen gir i utgangspunktet et blålig lys. Det fungerer fint så lenge det er dagslys, ettersom skjermen sender ut lys med samme bølgelengde som solen – altså et lys som øynene allerede har vent seg til. Det er derimot ikke optimalt hvis skjermen gir fra seg samme type lys om kvelden eller natten. Da er i stedet et mer rødgult lys bedre for øynene.

De senere årene har produsenter av skjermer, datamaskiner og telefoner blitt mer oppmerksomme på skjermlyset. Vi tilbringer stadig mer tid foran en skjerm, og derfor har vi blitt mer oppmerksomme på de helsemessige aspektene. Det mest åpenbare eksempelet på it-bransjens interesse for skjermlyset er den såkalte ”dark mode”: I dag har de fleste smarttelefoner mulighet til å vise en mørk tilstand med svart bakgrunnsfarge på skjermen. Den samme teknikken benyttes i flere apper og og nettleserutvidelser: Bakgrunnsfargen gjøres mørk og teksten lys, noe som er mindre anstrengende for øynene.

I denne guiden har vi likevel lagt mest vekt på dine egne muligheter for å tilpasse skjermlyset etter tiden på døgnet. Ifølge ekspertene har nemlig det en større positiv effekt enn ”dark mode”. Det finnes imidlertid ingen velfungerende automatisk lysregulering i Windows. Derfor viser vi hvordan du i stedet bruker programmet F.lux fra Fordelssonen. Samtidig kan du se hvordan du best utnytter de innebygde skjermverktøyene i en iPhone eller Android-mobil.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.