Der vi bor, har vi 95 kvadratmeter å boltre oss på. Vi er to voksne, en livlig fireårig og en baby på et par måneder. Derfor kreves både kreativitet og utradisjonelle løsninger for å få plass til alt og alle. Det betyr også at vi på de cirka seks årene vi har hatt leiligheten, har gjort noen drastiske endringer både når det gjelder planløsningen og hvordan vi bruker leiligheten. Vi har fulgt samme fremgangsmåte hver gang vi har gitt oss i kast med et større prosjekt, som å lage nytt kjøkken, pusse opp barnerommet, sette inn terrassedør ut til hagen, bygge inn skap eller å slå sammen to stuer.

Vi setter først tankene ned på papir for å få en grunnleggende forståelse og enighet om hva vi forsøker å oppnå. Når skissen er noenlunde ferdig, tar vi neste skritt og lager en detaljert 3Dmodell i programmet Sweet Home 3D. En 3D-modell gjør det mye lettere å få et inntrykk av om løsningen vil fungere eller ei. Hvor smal kan vi for eksempel gjøre spisestuen, men fortsatt ha plass til et noenlunde stort bord, stoler og mulighet for å lene oss tilbake uten å slå hodet i veggen eller føle oss inneklemt.

Det kan være vanskelig å få romfølelse når man bare har en tegning i to dimensjoner å se på. Det er mye lettere å forholde seg til i en stor 3D-modell på dataskjermen, der man ved hjelp av et enkelt museklikk kan flytte en vegg frem eller tilbake, slik at rommet får riktig størrelse.

En virtuell omvisning

Samtidig har Sweet Home 3D en finurlig funksjon som gjør det mulig å nærmest gå inn i og oppleve boligen fra innsiden. Dermed ser du ikke bare en 3D-modell fra utsiden, men kan også bevege deg i den, slik at du nærmest føler hvordan det er å gå rundt og kjenne på romfølelsen i huset. Vi i redaksjonen har testet ut mange interiørprogrammer i årenes løp, men kommer alltid tilbake til Sweet Home 3D. Grunnen er at det er så brukervennlig sammenlignet med andre programmer – særlig hvis du allerede har en plantegning av huset.

I så fall er det bare å tegne veggene på plantegningen, velge møbler og sette inn dører og vinduer. Deretter kan du flytte på og bytte ut enkeltelementer, helt til alt er nøyaktig som du vil ha det.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.