Hvis datamaskinens harddisk er nesten full, kan det være vanskelig å finne filene du trenger. Eller enda verre: En full harddisk gjør også maskinen tregere. Derfor er det fornuftig å rydde opp på harddisken og frigjøre lagringsplass, men det er lettere sagt enn gjort. For i motsetning til fysisk rot i hjemmet, hvor du tydelig kan se hva som er rot, er det ikke alltid like lett å finne ut hva rotet på datamaskinen din egentlig består av.

Datamaskinen kan nemlig være full av skjulte filer og mapper, og det gjør det vanskelig å få oversikt over hvor du skal begynne å rydde. Du kan bruke Windows’ lagringssensor til å få hjelp med ryddingen, men funksjonen går ikke riktig i dybden.

Hvis du på egen hånd tar deg en tur inn i Filutforsker for å prøve å finne frem til alle de store filene, er det ikke sikkert at du finner de filene som tar opp mest plass. Løsningen er å hente hjelp utenfra, og her er programmet Glary Disk Explorer, som du kan laste ned gratis fra Fordelssonen, et nyttig verktøy å bruke. Programmet skanner pc-en, og deretter får du en grafisk oversikt over harddiskens plassbruk. Oversikten presenterer først et sirkeldiagram som gir en rask oversikt over de filtypene som tar opp plass. Deretter kan du klikke deg gjennom de ulike delene av pc-en og se om det finnes programmer, videoer eller systemfiler som lager rot.

Når du har funnet ting du ikke trenger, kan du selvfølgelig også slette dem direkte fra Glary Disk Explorer. Vi anbefaler at du bare sletter filer som du er helt sikker på hva er – vanligvis filer du selv har lastet ned eller opprettet.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.