Datamaskinens harddisk er ofte full av filer som av en eller annen grunn ikke bør komme i hendene på fremmede. Kanskje ligger det mapper med familiebilder der, eller kanskje harddisken er full av viktige dokumenter fra banken, arbeidsplassen eller helsevesenet. Uansett så kan det være en god idé å slette alt innhold på harddisken hvis datamaskinen skal leveres som elektronisk avfall eller gis videre til andre.

Det å slette en harddisk fullstendig kan umiddelbart virke som en uoversiktlig oppgave, og det vil også være en langsom og vanskelig prosess å slette filer, programmer og mapper manuelt når pc-en skal kastes. En raskere og noe mer voldsom metode er å bruke en hammer til å smadre harddisken fysisk. Men det er ikke en optimal løsning, og en hammer er heller ikke nødvendig for å kunne fjerne fortrolig innhold fra harddisken.

Det finnes nemlig rendyrkede sletteprogrammer som for eksempel HDShredder, som klarer oppgaven.

Sletter alt automatisk

Med HDShredder, som du som leser av Komputer for alle nå får kostnadsfritt i et helt år, kan du fjerne alt inn hold på harddisken ved hjelp av et tomt USB-minne og en mobiltelefon eller en annen enhet som har internettforbindelse. Resten av arbeidet ordner programmet for deg. HDShredder skal bare lastes ned fra Fordelssonen og installeres. Deretter må du gjøre USB-minnet til et såkalt oppstartsmedium.

Pc-ens harddisk kan nemlig ikke slettes helt mens Windows kjører. I stedet må pc-en starte opp via USB-minnet, som HDShredder kan kjøres fra. Det kan høres litt komplisert ut, men vi gir deg fremgangsmåten her i artikkelen. Til slutt setter du USB-minnet i datamaskinen når den er slått av. Mens pc-en starter opp igjen, trykker du på en tast på tastaturet og åpner pc-ens BIOS- innstillinger. Finn deretter oppstartsmenyen og velg det tilkoblede USB-minnet.

Da kjøres HDShredder helt automatisk, og harddisken kan slettes fullstendig med programmet.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.