Helt siden guttedagene har jeg hatt som hobby å lage mine egne små videoprosjekter. Senere har jeg også arbeidet profesjonelt med video som videojournalist, og derfor har jeg i dag omfattende kjennskap til programmer for videoredigering. Jeg har først og fremst valgt dyre programmer som Adobe Premiere Pro i den tro at det ikke fantes gode gratisprogrammer for å redigere video.

Senere har det vist seg at det faktisk finnes mengder av gratis alternativer som er mer enn gode nok, så jeg kunne nok ha spart en del kroner på programvarelisenser. Nå har vi testet fire slike gratisprogrammer, og alle oppfyller behovene for både videoentusiaster og helt vanlige pc-brukere. Programmene er nemlig både enkle å komme i gang med og lette å bruke. I tillegg har de flere spennende og avanserte funksjoner.

Programmer for flere behov

Alle de testede redigeringsprogrammene er gode på hvert sitt vis, og alle er bygd opp etter omtrent den samme og lett gjenkjennelige malen: De har en tidslinje som du drar videoklipp og lydfiler ned på, et avspillingsfelt som viser videoen, og minst én verktøylinje der du kan legge til overganger, effekter og filtre.

Hvilket av de fire programmene du bør velge til redigeringsarbeidet, kommer i høy grad an på dine personlige behov og tidligere erfaring med å redigere video på datamaskinen. Programmet Lightworks er for eksempel et godt valg for begynnere. Her er det lett å finne innstillingene, og det er ikke overlesset med verktøy, filtre og effekter. Omvendt er det mer omfattende DaVinci Resolve bedre egnet for viderekomne som jobber med større prosjekter.

Programmet har nemlig (nesten) alle verktøy og funksjoner som finnes i betalingsprogrammer for profesjonell bruk. Skal du lage korte videoer, er programmene Shotcut eller Clipchamp gode valg. I Shotcut finnes det mange gratiseffekter du kan legge på videoklippene. Clipchamp er Microsofts eget videoredigeringsprogram for Windows. Det har sine begrensninger, men det er brukervennlig, og programmet er allerede installert på maskinen hvis du har Windows 11.

Har du Windows 10, kan du enkelt laste det ned fra nettet. Alle de fire programmene ligger klare til nedlasting på nettsiden vår, så det er bare å velge. I denne artikkelen gjennomgår vi hvert program og viser sterke og svake sider, slik at det blir lettere å velge hvilket du skal bruke til ditt neste videoprosjekt.

Allerede nå kan vi likevel avsløre at DaVinci Resolve er i en klasse for seg. Derfor får dette programmet en egen artikkel i neste utgave av bladet, der vi vil vise hvordan du bruker det på dine egne videoer.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.