Du kan se datamaskinen din som en festning. Et bolverk mot fienden, som kan skimtes i horisonten – en krigersk hær i form av nettfiske, skadevare og hackere som vil forsøke å beleire eiendommen din. I denne analogien blir e-postadressen din selve vindebroen.

Lar du broen ligge nede, kan fienden spasere rett inn, ta for seg og spre frykt og ødeleggelse. Men hvis du heiser broen, kommer fienden aldri lenger enn til vollgraven og må snu slukøret om. Heiser du opp vindebroen, blir festningen altså mye vanskeligere å innta for fienden, og han eller hun vil trolig se seg om etter et annet offer. Derfor er det også helt avgjørende for både deg og datamaskinen at du er oppmerksom og passer på når du sender og mottar e-post, og ellers beveger deg rundt i innboksen.

Hacking via innboksen

Veldig mange angrep starter nemlig i innboksen. Det skyldes at du er vant til å motta og åpne filer fra personer du kjenner. Og hvis ondsinnede programmer eller en snedig hacker kan lure deg til å åpne nettopp deres e-post, som inneholder et skadelig program eller fil, kan de få tilgang til resten av pc-en, filene og dataene dine.

Her taler også undersøkelser og statistikk et tydelig språk: De aller fleste typer skadevare – herunder spionprogrammer, utpressingsvirus og andre virus – sendes til ofrene via e-post. E-post er altså hackernes foretrukne angrepskanal når de skal forsøke å lure både virksomheter, organisasjoner og helt vanlige mennesker. Derfor er det viktigere enn noen gang at du tar noen forholdsregler når du åpner innboksen, laster ned vedlagte filer og sender e-postmeldinger.

Svært mange angrep og ubehageligheter kan nemlig lett avverges hvis du bare bruker et ekstra øyeblikk på å tenke deg om og følger de gode rådene som du kan lese om i denne artikkelen. På den måten kan du gjøre innboksen sikrere og vanskeligere å bryte seg inn i, og du lærer også hvordan du avkoder og avslører en svindelmelding og sender den på dør, i stedet for å gå i fella med begge bena. På den måten sikrer du festningen din!

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.