I dette bladet har vi ofte oppfordret deg til å installere sikkerhetsprogrammer på pc-en – f.eks. antivirus, løsepengevirusbeskyttelse og antiskadevare fra vår populære Sikkerhetspakke i Fordelssonen. Og dette er selvfølgelig viktig for pc-ens grunnleggende forsvar, men sikkerhetsprogrammer alene gir dessverre ikke beskyttelse mot farene pc-en står overfor i den fysiske verden.

Hvis en innbruddstyv eller en langfingret gjest på kafeen der du sitter med pc-en stikker av med den, beskytter antivirusprogrammet deg ikke mot at uvedkommende kan få tilgang til dine personlige filer og hemmelige passord for f.eks. tjenester på nettet, e-posten din eller steder hvor du har handlet og lagret kredittkortet ditt. Den situasjonen kan du beskytte deg mot ved å gjøre det vanskeligere for tyven å logge på Windows-konto en din og få tilgang til filene dine.

Dette kan du gjøre ved å aktivere totrinnsverifisering i Windows. Dermed trenger du både et vanlig passord og et engangspassord som du får via en app når du vil logge på pc-en eller inn på Microsoft-kontoen din.

Beskytt pc-en med nytt utstyr

Du kan også oppgradere pc-en med nye sikkerhetsfunksjoner, slik at du kan låse den – eller logge på Windows med ansiktet ditt. Det krever henholdsvis en såkalt Kensington-lås og et nettkamera som er kompatibelt med Windows-tjenesten Windows Hello. En kriminell trenger imidlertid ikke alltid å stjele pc-en for å få tilgang til de private kontoene dine.

Hvis du er uoppmerksom når du bruker pc-en på offentlige steder som f.eks. på buss eller tog eller biblioteket, kan sidemannen ubemerket få med seg passordene dine når du logger på tjenester på nettet. Det kan du unngå med et fysisk skjermfilter som innsnevrer perspektivet slik at en eventuell kriminell bare kan se innholdet på skjermen når han ser rett inn i den. Han vil altså ikke kunne se hva du taster inn hvis han sitter ved siden av deg og skuler mot skjermen din.

Spor og slett din stjålne pc

Skulle pc-en din en dag bli stjålet, tenker du kanskje at alt håp om å se den igjen er ute. Men selv i en sånn situasjonen har du faktisk fortsatt mulighet til å ta tilbake kontrollen. Sammen med denne artikkelen får du nemlig gratis tilgang til tjenesten DriveStrike, som sporer plasseringen til pc-en din, slik at det er mulig å få den tilbake hvis du mister den. Med DriveStrike kan du også fjernslette alt på pc-en din hvis du har gitt opp håpet om å få den tilbake og vil sikre at dataene dine ikke havner i feil hender. Dermed får du økt beskyttelse av pc-en og privatlivet ditt, som du ikke får med kun de tradisjonelle sikkerhetsprogrammene.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.