Blir du rammet av utpressingsvirus, kan du være heldig å redde filene dine. Med dette programmet finner du ut om det er mulig å dekryptere filer som er låst av et slikt virus.

Har du vært utsatt for utpressingsvirus, altså programmer som låser filene dine og krever løsepenger for at du skal få dem tilbake? I de fleste tilfellene må du dessverre ta farvel med filene, men det finnes en sjanse for at du kan få dem tilbake uten å betale løsepenger.

Sikkerehetsselskaper som Bitdefender, Kaspersky og Symantec legger fortløpende ut nøkler på sine hjemmesider som kan dekryptere bestemte typer utpressingsvirus. Før du kan bruke nøklene må du vite hvilken type skadevare du er utsatt for, og det er nettopp dette verktøyet fra Bitdefender hjelper til med.

I Ransomware Recognition Tool skanner du en av de krypterte filene. Deretter vurderer programmet om du er rammet av wannacry eller en annen kjent type utpressingsvirus. I så fall får du en kobling til en nøkkel, eller du må søke på Google eller besøke hjemmesiden til sikkerhetsselskapene.

Slik fungerer et utpressingsangrep
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.