I dag er det nesten ikke mulig å unngå reklame, og det gjelder særlig på pc og mobil. Den ene undersøkelsen etter den andre fastslår at vi er mildt sagt … veldig lei reklame, og en del oppgir at de blir direkte irritert hver gang de ser en annonse for et eller annet. Likevel bombarderes vi med alle tenkelige salgsfremstøt og anbefalinger, enten vi vil lese nyheter, se en video på YouTube eller sjekke sosiale medier.

Reklamen kan bestå av både lange videoer som spilles av før den videoen vi egentlig skulle se, eller som små notiser i hjørnet av en nettside. I de mest påtrengende tilfellene består annonsene av enorme glorete bannere som dekker halve skjermen. All den levende grafikken i annonsene kan også gå merkbart ut over ytelsen til pc og mobiltelefon. Det finnes uendelig mange annonser å ergre seg over. Heldigvis finnes det også verktøy som gjør det mulig å ta innersvingen på de fleste.

Fjern all reklame

Det mest effektive middelet mot nettreklame er å bruke en adblocker – det vil si et lite program som blokkerer annonser. Slike finnes som nettlesertillegg og kan lastes ned gratis. Den beste heter uBlock Origin og finnes til både Edge og Chrome. Med dette tillegget installert fjernes reklamen automatisk, og det gjelder både video- og bannerreklame.

Adblockere er også integrert i enkelte nye nettlesere. På mobilen kan du for eksempel benytte nettleseren Brave til å gå på nettet uten å bli forstyrret av annonser. Både nettlesertillegget uBlock Origin og den innebygde annonseblokkeringen i Brave er lett å deaktivere hvis du får behov for det. Noen nettsider fungerer nemlig ikke etter hensikten hvis du forsøker å åpne dem med annonseblokkering aktivert. Det er ikke bare nettsider som skjemmes av reklame.

Også i selve Windows er det reklame der du oppfordres til å bruke Microsoft- produkter som søkemotoren Bing eller nettleseren Edge. Her hjelper ikke annonseblokkering, men du kan slippe forstyrrelsene fra Microsoft ved å endre innstillingene og slippe all reklame.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.