”Er jeg egentlig helt sikker?” Det er et spørsmål du bør stille deg fortløpende hvis du føler at du har full kontroll over sikkerheten på datamaskinen. Jeg har selv svevd i den villfarelsen at jeg i årevis har aktivert alle aktuelle sikkerhetsfunksjoner. Det var ikke mer jeg kunne gjøre for å holde virus, hackere og andre trusler på avstand. Beskyttelsen var bunnsolid. Langt på vei var det også riktig. Jeg hadde ikke gjort noe grunnleggende feil. Likevel oppdaget jeg at en viktig detalj manglet i forsvarsverkene: Ledende sikkerhetseksperter anbefaler nemlig at man aktiverer ”kontrollert mappetilgang” i Windows. Det hadde jeg ikke engang tenkt på. Jeg visste riktignok at dette tiltaket mot løsepengevirus er en del av Windows. Av en eller annen grunn hadde jeg likevel fått det for meg at funksjonen var for sofistikert for mitt bruk, og dessuten unødvendig. Løsepengevirus var noe som først og fremst rammet store selskaper, og i hvert fall ikke min lille pc.

Denne artikkelen har ett klart mål: Den lar deg undersøke om du har fått på plass den sikkerheten du tror, og som er nødvendig ut fra dagens trusselbilde. Den veileder deg gjennom seks korte sjekker. Hver av dem tar bare noen minutter og kan vanligvis gjøres direkte i Windows. Når det er gjort, kan du trygt ta det med ro. Hvis du, som meg, oppdager et sikkerhetshull, kan du lett gjøre en innsats på området som må forbedres. I artikkelen får du nemlig også løsningene, slik at du raskt kan få satt de seks nødvendige hakene. Jeg utelukker ikke på noen måte at det finnes andre og mer eksotiske sikkerhetstiltak som kan gjennomføres. Poenget med denne veiledningen er i første rekke å gi maskinen din en solid grunnleggende beskyttelse, slik at du i det minste vet at den ikke er full av sikkerhetshull.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.