Det kan være fristende å klikke på knappen som utløser den store gevinsten du har gått og ventet på. Nå ligger den plutselig i innboksen og lokker og frister. Hvis du bare klikker på den, renner det inn tusenvis av kroner på kontoen din. Det eneste som kreves, er ett enkelt museklikk ... og betalingsinformasjonen din.

Naurligvis vet du at det er bløff, at pengene ikke finnes og at alt er ren svindel. Det er åpenbart at det er for godt til å være sant. Likevel hender det at vi går i svindlernes feller og plutselig står der med skjegget i postkassen, selv om vi ser på oss selv som kritiske og bevisste forbrukere som gjennomskuer en bløff når noen prøver å lure oss.

Dessverre er vi ikke like årvåkne og kritiske til enhver tid. Det er da også når vi er minst oppmerksomme at vi lettest går i fellen.

Det vet Andreas Lieberoth en hel del om. Han er forsker ved universitetet i Århus og har studert hvordan teknologien påvirker oss, og ikke minst hvordan vi samhandler med den samme teknologien. ”Vi er bare oppmerksomme en del av tiden”, forteller Andreas, og utdyper: de og kritiske når vi er på vårt beste, men vi er ikke alltid like skjerpet. Selv viktig e-post kan til tider gå under radaren, og noen ganger hører vi ikke etter selv om vi burde.”

Det er nettopp i slike situasjoner vi kan komme til å klikke på noe vi absolutt ikke skulle ha klikket på. Dessverre er det vanskelig å forutsi nøyaktig når vi er mest tilbøyelige til å handle irrasjonelt, forklarer Andreas Lieberoth: ”Ofte er det vanskelig å vite at vi ikke er helt til stede i øyeblikket, men det skjer gjerne når vi er slitne og mentalt overbelastet. Vi har alle dårlige dager og svake øyeblikk, og det er da vi går på limpinnen.”

Dessuten bruker svindlerne triks for å lure oss når vi er som mest sårbare. Det handler blant annet om å etablere trygghet og gjenkjennelighet, forklarer forskeren. Du tror at du er trygg når du ser et navn eller en logo du kjenner, for eksempel fra banken, Netflix eller skattemyndighetene. Den tryggheten kan skjule det du faktisk burde være på vakt mot, og som kan avsløre svindelen.

I denne artikkelen viser vi en rekke eksempler på svindel du kan risikere å bli utsatt for. Med Andreas Lieberoths hjelp får du også en forklaring på hvorfor du risikerer å falle for nettopp disse triksene. Dessuten sørger vi for at du er best mulig rustet til å unngå de svindelforsøkene du vil møte på nettet i tiden fremover.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.