Hver gang du bruker datamaskinen, etterlater du en rekke digitale spor i form av data. Det gjelder enten du kjøper sko i en nettbutikk, leser nyheter eller sender en venneforespørsel på Face book. Alt dette er data som tegner et forbløffende detaljert bilde av deg, personligheten din og livet ditt når de sammenholdes og analyseres. Dette er kunnskap som bokstavelig talt er gull verdt for ulike selskaper. Jo mer de vet om deg, desto bedre blir de til å målrette annonser og produkter, slik at du kjøper mest mulig. Informasjonen kan også utnyttes av uærlige sjeler som som vil prøve seg på et angrep i form av nettfiske eller annen svindel. Jo mer de vet om deg, desto mer troverdige feller kan de sette opp.

Hvem eier egentlig dine data? Har du krav på at de kan slettes igjen hvis du en dag ikke vil at de skal være tilgjengelige på nettet? Og hva er informasjonen verdt i kroner og øre? Sporene vi etterlater oss på nettet, gir opphav til mange og kompliserte spørsmål. Det betyr at heller ikke svarene er enkle. Derfor er det best å være så forsiktig som mulig når du er på nettet og bruker digitale tjenester som Facebook, Google og selv Windows på datamaskinen. Én måte å gjøre det på er å bruke det nye personvernverktøyet fra Komputer for alle. Det gjør det enkelt å både finne og endre de viktigste personverninnstillingene.

I denne artikkelen viser vi hvordan du bruker verktøyet til å velge personverninnstillinger hos både Facebook og Google. Dessuten viser vi hvordan du bruker programmet O&O ShutUp, som gjør det enkelt og oversiktlig å endre personverninnstillingene i Windows 10. På den måten unngår du å dele mer om deg selv enn høyst nødvendig, uten å gå glipp av noe på nettet.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.