Gjenoppretting av filer er en avansert oppgave. Selv om filene er slettet og ikke lenger kan ses i Windows, kan spesialbygde verktøy likevel finne dem på harddisken. Filredningsprogrammene klarer ikke bare å gjøre filene synlige igjen, men kan gjenopprette dem slik at de kan leses av Windows og brukes av programmene på datamaskinen.

Gjenopprettingen er vanligvis den lykkelige avslutningen på en ekte skrekkhistorie. Plutselig forsvinner filene dine i Windows. Noen ganger har du slettet dem selv i et uoppmerksomt øyeblikk. Andre ganger er det mer avanserte årsaker: Feil på harddisk, formatering av stasjoner og lignende.

Konsekvensen er den samme: Filene er verken i Filutforsker eller i Papirkurven, som ellers er Windows’ sikkerhetsnett. Selv om du har tatt sikkerhetskopi, kan du være så uheldig med timingen at filene bare er borte. Det er en skikkelig dårlig følelse.

Ta de riktige valgene

Når filene forsvinner gjelder det å være rask. Du må altså skynde deg samtidig som du må være forsiktig. Ja, helst bør du reagere allerede i dag, før uhellet er ute. Du bør nemlig installere det nye programmet iBeesoft Data Recovery fra Fordelssonen med det samme.

Da har du det klart på pc-en når du trenger det. I tillegg får du de beste sjansene for gjenoppretting hvis du starter med en gang. Én dags nøling kan nemlig bli fatalt for filene dine, fordi du risikerer å overskrive dem med andre filer som du lagrer på datamaskinen i mellomtiden. Windows vet nemlig ikke at filene er der, fordi henvisningene til dem er slettet fra registeret. Det er grunnen til at filer dessverre ofte bare kan gjenopprettes delvis hvis det går for lang tid før du prøver: På en full harddisk ligger filen ofte spredt i flere deler.

Når bare én del av en fil overskrives, er det vanligvis umulig å få filen tilbake i akseptabel stand – selv med et godt program. På de neste sidene går vi gjennom hvordan du bruker iBeesoft Data Recovery. Programmet koster vanligvis rett under 500 kroner, men som leser av Komputer for alle kan du få det kostnadsfritt i et helt år.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.