Du tenker kanskje ikke så mye på det. Men fra det øyeblikket du slår på datamaskinen, er både du, pc-en og filene dine potensielle ofre for digitale angrep, utpressing, virus, hackere, IT-kriminelle, skadevare og alle andre digitale ubehageligheter – når du åpner e-postprogrammet ditt, når du laster ned programmer til datamaskinen og når du surfer rundt på diverse nettsider.

Derfor gjelder det å ta så mange forholdsregler som mulig, slik at du unngår de fellene som lurer. Først og fremst er det viktig at du ser deg godt for og alltid tenker deg om en ekstra gang før du laster ned et program eller åpner en fil som er vedlagt i en e-postmelding. I tillegg bør du selvfølgelig også ha et solid og ordentlig antivirusprogram installert på datamaskinen din, som kan beskytte deg mot eventuelle angrep utenfra.

Ekstra sikkerhet

Et annet godt tips du alltid bør benytte deg av når du laster ned programmer fra datamaskinen, er nettstedet VirusTotal. Her kan du laste opp filer som nettstedet skanner, og hvis det er et fnugg av skadelig programvare, virus, utpressingsvirus eller lignende, så oppdager nettstedet det.

VirusTotal er derfor en god idé å bruke når du laster ned filer som du kanskje er litt mistenksom til. Du kan nemlig raskt få bekreftet eller avkreftet mistanken. VirusTotal fungerer på en rekke filtyper, slik at du ikke bare kan skanne EXE-filer – altså programmer – før du installerer dem, men også undersøke PDF-filer, PNG-filer, JPG-filer og en lang rekke andre filer. Det er imidlertid viktig at du fortsatt er på vakt når du laster ned filer fra nettet – selv om du bruker VirusTotal. Du bør derfor bare laste ned filer fra nettsteder du stoler på, og kun laste ned filer i e-postmeldinger fra avsendere du kjenner.

VirusTotal er altså et ekstra sikkerhetslag for filer du er litt usikker på om kan åpnes. Du må også være oppmerksom på at VirusTotal i noen tilfeller kan fortelle deg at en fil er skadelig selv om den faktisk ikke er det. Dette kalles en falsk positiv. I disse tilfellene bør du se på om de store navnene i Virus- Totals testresultater, som Bitdefender, Malwarebytes og Avast, går god for filen i resultatet. Hvis de gjør det, er filen sannsynligvis trygg å åpne.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.