«Filene dine er kryptert og utilgjengelige. Se selv. Alle filene i operativsystemet har tillegget .encoded01. Det er ren business. Det spiller ingen rolle for oss om du ikke samarbeider. Du mister alle dataene dine og tiden du har brukt, for bare vi har nøkkelen. Er ikke den verdt mer enn penger?»

Slik lyder meldingen du blir møtt med hvis datamaskinen din blir infisert med utpressingsviruset «Sugar», som låser og krypterer filene dine. Og den eneste måten å få tilbake filene på? Bla opp og betal bakmennene som står bak løsepengeviruset. Sugar er en relativt ny form for utpressingsvirus. Det fikk vind i seilene i 2021 og 2022, og er designet og målrettet til å ramme helt vanlige mennesker og deres data, for eksempel dokumenter, feriebilder og videoer. Tradisjonelt har utpressingsvirus som regel vært rettet mot å ramme virksomheter, organisasjoner og myndigheter, der løsepengesummene potensielt har vært ganske mye høyere.

Et voksende trusselbilde

Med Sugar og lignende typer utpressingsvirus er det altså enda en trussel du som databruker må ta stilling til når du bruker datamaskinen, installerer programmer og åpner e-postprogrammet. En trussel i et allerede voksende og ganske foruroligende trusselbilde. Det anslås at det finnes mer enn én milliard forskjellige typer skadevare, og nye typer dukker stadig opp. Ifølge tyske AV-Test oppdager sikkerhetsselskaper og IT-spesialister hver eneste dag rundt 560 000 nye typer skadevare.

Men hvordan unngår du at datamaskinen blir infisert? I denne artikkelen har vi fokusert på de viktigste programmene som sammen danner en effektiv vegg av sikkerhet rundt datamaskinen: et program til å stoppe utpressingsvirus, et program til å stoppe virus og til slutt et program som kontrollerer om programmene dine er oppdatert. Dermed kan du stenge de aller fleste av de tradisjonelle kanalene som hackere, skadevare og virus vanligvis bruker, og dermed blir pc-en din mye sikrere.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.