I den nyeste tilbudsavisen fra en stor lavpriskjede kan du igjen kjøpe såkalt Smart Home-utstyr til noen hundrelapper. Denne gangen er det smart belysning, som via Internett gjør det mulig å slå lyset på og av med en app – til og med når du ikke er hjemme.

Kan lure seg inn på nettverket

Denne typen smarte, internettilkoblede enheter til hjemmet kalles også IoT – Internet of Things – og har spredt seg til mange norske hjem i løpet av de siste årene. Faktisk er det smarte utstyret blitt så vanlig at du nå ofte kan finne dem på hyllene i lavprisbutikkene.

Du har kanskje allerede en Smart TV, et nettverkskamera, en NAS, app-styrte lyspærer, en smart værstasjon eller annet utstyr hjemme som du kan styre via mobiltelefonen. Dessverre er det ikke alltid uten risiko å utstyre hjemmet med slike enheter, og risikoen er spesielt stor med de billige, umerkede produktene, som ofte blir innkjøpt og levert direkte fra fabrikker i Kina.

Et springbrett til andre enheter

Problemet er at de kriminelle oppdager sikkerhetshull i det meste av utstyret – også utstyr fra kjente varemerker. Men der de kjente produsentene er flinke til å oppdatere fastvaren i utstyret raskt når en sårbarhet oppdages, er det annerledes med de billige produktene. De blir kanskje aldri oppdatert, og du kan i hvert fall ikke forvente sikkerhetsoppdateringer etter at garantien er utløpt.

I tillegg til de sårbarhetene som bare kan korrigeres med en fastvareoppdatering, kan også bruken av utstyret utgjøre en risiko. Hvis du for eksempel kjøper et nettverkskamera for å holde øye med hjemmet når du ikke er der, vil det ofte være utstyrt med standard brukernavn og passord, for eksempel «admin» og «admin». Hvis du ikke bytter passordet gjør du det enkelt for hackere, som bare trenger noen få forsøk på å gjette seg til passordet. Men også enheter som ikke inneholder personlige opplysninger, kan utgjøre en stor risiko for privatlivet:

Hvis en hacker klarer å få tilgang til hjemmenettverket ditt via en dårlig sikret Smart Home-enhet, kan han eller hun utnytte dette og få tilgang til de andre enhetene dine, og så er det kanskje plutselig telefonen, datamaskinen eller nettverksharddisken din med alle private bilder som står i fare for å bli fanget opp av andre.

Misbrukes til kriminalitet

Sikkerhetsekspert David Jacoby, direktør for det svenske sikkerhetsselskapet Sprinkler Security Sweden, er selv en habil hacker på rett side av loven, og han har tidligere demon strert hvor enkelt det er å hacke seg inn på nettverksskrivere, rutere, Smart TV-er og nettverksharddisker – ofte på bare noen få minutter.

Vi har kontaktet David Jacoby og spurt hvordan det er med sikkerheten i de nyeste oppkoblede enhetene, og dessverre er beskjeden nedslående: Han forteller at i løpet av de siste årene har det skjedd en økning i antallet hjemmeenheter som inngår som en del av den kriminelle undergrunnsøkonomien. Som eksempel nevner han at smarte enheter som stikkontakter, skrivere og annet intelligent utstyr i dag brukes til å hvitvaske penger fordi de misbrukes som såkalte noder for kriminelle.

Det betyr at en kriminell som har kjøpt et Excel-ark med stjålne kredittkortsopplysninger og vil utnytte dette til å skaffe seg penger, dirigerer trafikken via uskyldiges hjemmenettverk. Da er det IP-adressen til eieren av smartenhetene som fremstår som kilden til hvitvaskingen. David Jacoby forteller også at det har skjedd en økning i antall såkalte botnet- angrep, der tusenvis av helt vanlige Smart Home-enheter over hele verden som kontrolleres av kriminelle, kan misbrukes til å bringe andre nettsider ned i knestående.

Sørg for å sikre hjemmenettverket

Derfor er det mer aktuelt enn noensinne å sørge for å gjøre en grundig inspeksjon av sikkerheten i hjemmenettverket ditt. Med dataprogrammet Bitdefender Home Scanner, som du som leser av Komputer for alle kan laste ned fra Fordelssonen kostnadsfritt, kan du sjekke hjemmenettverket ditt for ev. usikre enheter og få løst problemene før en hacker tar kontrollen over enheten og nettverket.

Programmet oppdager alle enheter som finnes i nettverket og kontrollerer dem for dårlige passord og sårbarheter som kan gi hackere tilgang dem.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.