I fjor var verden vitne til 304 millioner utpressingsvirusangrep – det er altså den typen angrep der IT-kriminelle først krypterer filene dine på harddisken for så å kreve at du betaler en større pengesum for å låse dem opp igjen. 304 millioner – en økning fra knapt 188 millioner i 2019.

Du har sikkert hørt om store selskaper som er blitt rammet, slik som Vestas i fjor høst, men i de mange angrepene er det også utallige uskyldige ofre med vanlige hjemme-pc-er. Altså helt vanlige mennesker som du og jeg.

Cryptomining og botnets

Hvis du synes at antallet utpressingsvirusangrep høres skremmende ut, er det sannsynligvis ikke mer betryggende å vite at utpressingsvirus i 2020 faktisk bare utgjorde rundt 6 prosent av det totale antallet angrep via Internett. Størstedelen, nemlig 28 prosent, sto såkalte cryptominere for. Det er skadevare som utnytter pc-en til å forvandle avanserte algoritmer til bitcoins, som kan veksles til penger. For datamaskinen betyr det økt varmeutvikling, høyere strømregning og redusert levetid.

En annen viktig aktør blant skadevare som sniker seg inn på datamaskinen din, er ondsinnet botnet-malware. Det er en gammel kjenning som i 2020 sto for 23 prosent av alle angrep, og der kriminelle installerer programvare på pc-en din slik at de kan kontrollere den og bruke den i koordinerte angrep mot andre nettsider.

De kriminelle utvikler seg

Det totale antallet skadevareangrep i 2020 var på svimlende 5,6 milliarder, og selv om det overraskende nok var en nedgang fra de foregående årene, er det et tall som bør få alle til å beskytte seg selv og pc-en best mulig. Dessverre er hackere, virusprogrammerere og andre kriminelle alltid ett skritt foran de som forsøker å forhindre angrepene.

Selv om f.eks. ransomware er et kjent knep som mange sikkerhetsprogrammer har lært å gjenkjenne og avverge, fortsetter de kriminelle å utvikle disse og lage nye varianter. Det betyr at sikkerhetsselskapene alltid ligger ett steg etter når de skal forsøke å avverge angrep av nye typer skadevare. I 2020 ble det dermed oppdaget 127 helt nye typer utpressingsvirus som tidligere ikke hadde vært brukt i angrep. Trusselbildet, som stadig endrer seg med nye virus, trusler og kriminelle, betyr også at vi her i Komputer for alle ofte må gi Fordelssonens sikkerhetspakke en grundig servicesjekk slik at den alltid beskytter deg og pcen best mulig.

I den nye sikkerhetspakken, som du finner i Fordelssonen nå, har vi beholdt og oppdatert programmene som fortsatt gir pc-en den beste beskyttelsen. Derfor er for eksempel oppdateringsprogrammet Patch My PC fortsatt vår anbefaling. Men vi har også byttet ut programmer som ikke lenger beskytter deg optimalt, eller rett og slett var for sjenerende med blant annet tilbud om oppgraderinger. Derfor får du nå et nytt antivirusprogram, et nytt antiransomware- verktøy, en effektiv beskyttelse av pc-en når du besøker nettsider og en ekstra beskyttelse mot nysgjerrige øyne når du bruker pc-ens nettkamera. Dermed er du og datamaskinen din godt rustet til å motstå truslene i 2022.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.