Det har aldri vært enklere å holde kontakten med familie og venner enn det er i dag. Det finnes en lang rekke chat-tjenester, som Messenger, Skype og WhatsApp, som gjør det mulig å få tak i alle og enhver så lenge dere har hverandres kontaktopplysninger. Meldingstjenestene sørger for at vi enkelt kan opprettholde relasjonen med andre. Og vi er mange som er svært avhengige av tjenestene, slik at vi kan komme i kontakt med vennene våre umiddelbart og drøfte alt fra helgeplaner og storpolitikk til hverdagens arbeidsoppgaver.

Noen chat-samtaler er av mer privat karakter enn andre – og det er nærliggende å tro at en samtale i for eksempel Facebooks meldingstjeneste Messenger er privat slik at innholdet forblir mellom deg og mottakeren, men i virkeligheten er saken en helt annen: I prinsippet kan mange flere faktisk følge med på private samtaler. Det er kanskje ikke så overraskende at selve tjenesten du bruker kan følge med, men det kan faktisk internettleverandøren også, både din og mottakerens.

Og hvis du skulle være veldig uheldig, kan en hacker også følge med på de private samtalene dine. Løsningen er å kryptere samtalene og på den måten sikre at det bare er dere som kan følge samtalen. Og det er akkurat dette meldingstjenesten Signal gjør.

Den sikreste kommunikasjonen

Signal krypterer alle data. Det betyr at meldingene blir fullstendig uleselige for alle andre enn avsender og mottaker. Samtalens innhold blir nemlig skjult bak matematiske formler og koder, noe som – enkelt forklart – tilsvarer at du sender post i en forseglet konvolutt fremfor bare å sende et løst postkort som alle som håndterer det underveis kan lese. Signal, som både finnes som app til iPhone og Android og som program til pc-en, følger heller ikke med på samtalene.

Utviklerne bak tjenesten samler bare inn data om når appen sist ble brukt og når du brukte den første gang. Hvis du vil være ekstra sikker på at ingen følger med på samtalene, kan Signal settes til å slette sendte meldinger automatisk. Det er for eksempel mulig å få programmet til å slette alle sendte meldinger i en samtale etter 30 sekunder eller en uke. Du kan selv bestemme hvor lenge meldingene skal vises.

Til pc og smarttelefon

Signal krever heller ikke at du kobler dine sosiale medier eller Google-kontoen din til appen, som ofte er tilfellet med andre, tilsvarende tjenester. I stedet bekrefter du telefonnummeret ditt, og deretter sender Signal en sms med en kode.

Tjenesten er gratis, og du kan laste ned mobilutgaven i Googles og Apples appbutikker, mens programmet til datamaskinen ligger klar til deg i Fordelssonen. Signal kommuniserer problemfritt på tvers av pc og telefon så lenge du synkroniserer mobilversjonen med programmet på datamaskinen. Det gjør det enkelt å kommunisere skriftlig via meldingstjenesten. I likhet med de fleste andre moderne chat-tjenester, kan du også opprette gruppesamtaler i Signal.

Det krever bare at du har telefonnumrene til alle personene som skal delta i chatten. Også i gruppesamtaler er det mulig å sette opp Signal til å slette meldingene etter et bestemt tidsrom. På den måten kan du og kollegene trygt kommunisere om for eksempel forretningshemmeligheter, eller du kan planlegge overraskelsesfesten til en av vennene dine i all hemmelighet.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.