I 2019 var en familie fra New Zealand på en rundreise i Europa. Da de kom til Cork i Irland, leide de en leilighet via den populære appen Airbnb – en tjeneste som gjør det mulig for private å leie ut boligen til andre uten hjelp fra profesjonelle meglere.

Familiefaren Andrew Barker jobber som IT-ekspert i New Zealand, og nærmest som en «arbeidsskade» begynte han å skanne leilighetens trådløse nettverk for å se om han kunne finne noen skjulte enheter.

Kamera spilte inn familien i smug

Det dukket raskt opp et wifi-kamera på listen hans, og Andrew Barker lyktes til og med å få tilgang til kameraet. Til sin egen og familiens gru kunne han konstatere at kameraet fra skjulestedet sitt i stuetaket filmet familien og kringkastet bildene live på nettet.

Familien forlot umiddelbart leiligheten og tok i stedet inn på hotell. Siden hendelsen har det jevnlig vært tilsvarende historier i mediene om folk som har oppdaget skjulte kameraer i leilighetene de har leid via Airbnb og andre tjenester.

Heller ikke hotellene er sikre

Og hvis du trodde at hoteller, i motsetning til privat utleide boliger, alltid er sikre, må du nok tro om igjen: I 2019 ble det nemlig avslørt at 1600 gjester på sørkoreanske hoteller var blitt overvåket av mikrokameraer som var satt opp på rommene uten at hotellet visste om det. Opptakene ble sendt direkte til en nettside der betalende gjester kunne følge med på sendingene. Har du selv hatt følelsen av at noen holdt øye med deg da du var på ferie?

Da kan det faktisk ligge noe i det. I dag er overvåkningskameraer nemlig så små at de kan skjules i helt vanlig inventar som røykvarslere, klokkeradioer og telefonladere. Bare et mikroskopisk hull til objektivet avslører kameraet, og det kan være nesten umulig å oppdage det hvis du ikke vet hva du skal se etter. I tilfellet med hotellene i Sør-Korea hadde bakmennene skjult kameraene i TV-er, stikkontakter og hårfønere, slik at de var helt usynlige.

Du kan sjekke med telefonen

Hvis du vil være helt sikker på at privatlivet er sikret når du sjekker inn på hoteller og i leiligheter i ferien, kan du gjøre som IT-ekspert Andrew Barker fra New Zealand: Med appen Fing kan du skanne det trådløse nettverket for å se om det finnes kameraer.

I tillegg kan du bruke telefonens kamera til å oppdage infrarøde dioder som gjør at kameraet kan filme i mørket. I denne veiledningen viser vi deg hvordan du gjør det.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.