I disse dager føles det som om det er en hel vitenskap å logge på Internett. For 10–20 år siden var det bare et spørsmål om å velge et godt passord, og huske det fra gang til gang. Det var vanskelig nok. Men verden har forandret seg. ITkriminelle er blitt mye sluere, og det går knapt en uke uten at et stort selskap eller en internettjeneste utsettes for store passordlekkasjer.

Det betyr dessverre at passordene dine til Facebook, Google, Microsoft, Netflix og en rekke andre tjenester, risikerer å havne i feil hender. En hacket konto er en enorm risiko for deg som vanlig pc-bruker, selv om du er uten skyld i problemet. Hackerne kan få tilgang til private opplysninger hvis de for eksempel hacker seg inn på Gmail-kontoen din.

Eller de kan utgi seg for å være deg på Facebook eller andre sosiale tjenester. Dette kalles identitetstyveri.

Få ekstra sikkerhet

Disse marerittopplevelsene kan du hindre hvis du bruker totrinnsbekreftelse, som også er kjent som tofaktorautentisering. Teorien bak totrinnsbekreftelse er enkel: Du logger på med passordet ditt (som du alltid har gjort), og bruker deretter et ekstra trinn for å bekrefte at du faktisk er deg og ikke en hacker som har fått tak i passordet ditt.

Dette ekstra trinnet kan være en bekreftelse via e-post, sms eller – som vi skriver om i denne artikkelen – en bekreftelse med en app på mobiltelefonen. Det ekstra trinnet sikrer at du ikke trenger å bekymre deg (så mye) om at passordet ditt skal havne i feil hender.

Hvis en hacker i fremtiden logger på med passordet ditt, kommer han eller hun ikke særlig langt uten bekreftelse fra deg. Appen du trenger i denne artikkelen heter Google Authenticator. Den genererer tallkoder som du trenger for å bekrefte at du vil logge på Google-kontoen, Microsoft-kontoen osv. Vi forklarer hvordan det helt konkret foregår.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.