Det finnes flere lag i datamaskinens forsvar mot inntrengere, farlige programmer og alle de andre truslene den kan bli utsatt for når den kobles til ”verdensveven”. Et av de mer avanserte lagene du kan velge, er en brannmur som kan blokkere både hackere og ulike former for virus.

Windows’ brannmur har blitt god

En pc kommuniserer med internett gjennom det vi kaller porter. Den mest kjente av disse er port 80, som benyttes av blant annet nettleseren. En brannmur stenger effektivt de portene som ikke behøver å være åpne, slik at ikke hackere får fri tilgang til datamaskinen fra utsiden. I tillegg følger brannmuren med på hvilke programmer som forsøker å sende data til eller fra maskinen, og gir deg muligheten til å avvise forsøkene.

Du kan også velge å blokkere programmet selv hvis det oppfører seg mistenkelig. Tidligere måtte du installere en separat brannmur for å sikre pc-en, men i 2004 fikk Windows en egen brannmur fra Microsoft. Denne tidlige sikkerhetsfunksjonen i Windows XP var imidlertid verken særlig effektiv eller brukervennlig, og derfor anbefalte vi den gangen at du også installerte en brannmur fra en tredjepartsleverandør. Slik er det ikke lenger. Spesielt med Windows 10 og 11 er den innebygde Windows Defender-brannmuren blitt så sikker at vi ikke lenger anbefaler å installere andre brannmurer.

Dette skyldes først og fremst at Windows’ egen brannmur er blitt så effektiv, og at mange alternative brannmurer, for eksempel ZoneAlarm, kan være litt for tekniske i sine varsler og innstillinger. I verste fall kan det skape mer forvirring enn sikkerhet. I forbindelse med denne artikkelen kan vi nå eksklusivt tilby programmet Abelssoft EasyFirewall. Navnet til tross er ikke programmet en brannmur, selv om navnet antyder det. Derimot er det en brukervennlig tilnærming til den brannmuren som allerede finnes i Windows.

Enklere tilgang til brannmuren

EasyFirewall overtar kontrollen over brannmuren i Windows Defender, som er innebygd i Windows, og lar deg godta og blokkere programmer i stedet for å måtte gå helt inn i Windowsinnstillingene. Abelssoft-programmet gjør det også enklere å opprette nye regler for om installerte programmer skal ha tilgang til internett eller ikke. Denne funksjonen finnes også i Windows’ egne innstillinger, men den er ikke på langt nær like enkel og intuitiv som EasyFirewall.

I tillegg har programmet en funksjon vi ikke har sett før: Panikknappen er nemlig en kreativ løsning som lar deg stenge alle maskinens nettverkstilkoblinger med et enkelt klikk – og for eksempel blokkere et pågående angrep eller stanse en ulovlig nedlasting.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.