En pc kan du alltids erstatte hvis den forsvinner – verre er det å miste kontrollen over innholdet på den. Vi lagrer bilder, brev, kontrakter, bankdetaljer og mange andre private filer på pcene våre, men selv om du har beskyttet pc-en din med et sterkt passord og antivirusprogram, er det likevel ikke sikkert at filene er sikre.

For det første er det ikke vanskelig for en dyktig hacker å trenge gjennom Windows’ beskyttelse, og hvis du er uheldig kan du også bli utsatt for løsepengevirus, der skumle bakmenn tar filene dine som gissel. En typisk situasjon er at de stjeler eller låser filene dine, for eksempel et album med familiebilder, og krever løsepenger for at du skal få dem tilbake. Fremmede kan også få tak i filer som inneholder viktig informasjon, for eksempel betalingsinformasjon, noe som kan koste deg dyrt.

For det andre kan alle med tilgang til pc-en se filene dine, og hvis du har privat innhold liggende, er du sannsynligvis ikke interessert i at andre som bruker pc-en skal ha tilgang til den. Det er uansett ubehagelig å tenke på at uvedkommende kan snoke i alle dokumentene dine. Men hvis du oppbevarer konfidensielle filer på et trygt sted på pc-en, er det lettere å slappe av – og her er det splitter nye krypteringsprogrammet i Fordelssonen, Steganos Safe 21, en perfekt løsning. Steganos Safe 21 er et program utviklet av det tyske sikkerhetsselskapet Steganos.

Siden 1996 har selskapet arbeidet profesjonelt med databeskyttelse, noe dette programmet er et godt eksempel på. Steganos Safe 21 fungerer som et digitalt pengeskap som du kan bruke til å beskytte alt fra familiebilder til kontoutskrifter. Og det er ikke bare små filer du kan beskytte. Du kan legge opptil 2 TB data i dette pengeskapet, som ved hjelp av en spesielt sterk form for kryptering sikrer at uvedkommende ikke får tilgang til filene dine.

Legg filene dine i pengeskapet

Når du beskytter filer med Steganos Safe 21, oppretter du et digitalt pengeskap hvor du kan legge filene dine. Pengeskapet er i virkeligheten en såkalt virtuell stasjon på pc-en, men det opptrer i praksis som en vanlig stasjon i Filutforsker, på samme måte som et USB-minne eller en ekstern harddisk.

Forskjellen er at når du lukker igjen pengeskapet og låser det med et passord, forsvinner stasjonen fra Filutforsker og kan ikke nås takket være krypteringen. Først når du låser opp pengeskapet med passordet igjen, kan stasjonen med de beskyttede filene ses og åpnes. Krypteringen er kompleks, men programmet er lett å bruke. I Steganos Safe 21 kan du i løpet av få minutter opprette et pengeskap for å sikre de private filene dine. Du bestemmer selv hvor mange filer du vil oppbevare der, men pengeskapet kan maksimalt romme 2 TB.

Du kan imidlertid alltid opprette flere pengeskap hvis du trenger det. For alle andre koster programmet 355 kroner, men som leser av Komputer for alle kan du laste det ned gratis fra Fordelssonen. Bare husk å laste ned programmet OG registrere deg som bruker senest 1. mars 2022. Deretter kan du bruke Steganos Safe 21 gratis i et helt år uten å bekymre deg for at sensitive filer skal falle i gale hender. Etter ett år kan du ikke lenger legge til nye filer i pengeskapene dine, men du kan fortsatt se og bruke filene du allerede har lagt der.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.