På Internett fins det dessverre mange svindlere, hackere og utrygge nettsider som kan skade datamaskinen eller bankkontoen din. På noen nettsider risikerer du å laste ned skadevare til datamaskinen bare ved å klikke på en knapp du trodde lukket en reklame eller startet en video. Noen nettsider skjuler skadevare i en ellers harmløs filtype som du er i ferd med å laste ned. Andre sider kan automatisk få nettleseren din til å laste ned ondsinnet programvare, selv om du bare besøker siden passivt.

Det er derfor viktig at du er forsiktig når du surfer på Internett. Du kan nesten ikke være for kritisk og grundig, men noen ganger er det vanskelig å få øye på de skadelige nettsidene. For det første er kriminelle blitt flinke til å kamuflere svindlene sine til å etterligner troverdige nettbutikker, og for det andre kan hackere lokke deg til å installere skadevare på utallige måter. Du kan altså ikke alltid avgjøre med en gang om en nettside skjuler skadelig programvare, og derfor har sikkerhetsselskapet Trend Micro utviklet en tjeneste som du kan bruke til å undersøke om en nettside er trygg eller farlig.

Sjekk nettsiden før du besøker den

Trend Micro har fokusert på et verktøy i form av nettjenesten Site Safety Center, hvor du kan lime inn adressen til en nettside du vil sjekke. Etter få sekunder får du klart og tydelig vite om nettsiden er skadelig, mistenkelig eller anses som trygg. Da kan du like raskt konkludere om du skal klikke på lenken, og du slipper å risikere å laste ned skadevare eller bli utsatt for nettfiske.

Trend Micros verktøy er spesielt godt egnet når du handler på nettet. Du kan nemlig lett ende opp med store problemer hvis du besøker en falsk nettbutikk som du i utgangspunktet tror er lovlig og trygg. For hvis en nettside virker troverdig og du finner et godt tilbud, kan det være fristende å kjøpe varen og dermed gi fra deg be talingsopplysninger. Problemet er bare at hvis nettbutikken er falsk, kan personene bak utnytte betalingsopplysningene dine uten at du ser noe til varen du kjøpte. De kriminelle kan for eksempel koble kredittkortet ditt sammen med en abonnementstjeneste, som løpende vil trekke et beløp fra kontoen din hver måned, eller så kan du risikere å få tømt hele bankkontoen din umiddelbart.

Derfor er det en god idé å undersøke lenker til ukjente nettsider ved å bruke Trend Micros tjeneste, spesielt hvis du har funnet et tilbud i en nettbutikk som ser litt for bra ut til å være sant. Kopier adressen til nettsiden fra adressefeltet i nettleseren din, og sett inn adressen i Trend Micros lenkesjekker. Hvis Trend Micro varsler at nettsiden du besøker er farlig eller mistenkelig, vet du at du må holde deg langt unna den.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.