Nettsider, tjenester og selskaper som f.eks. internettleverandører, samler inn data om oss når vi er på nettet. Det kan blant annet være opplysninger om maskinvaren vi bruker, eller hvor i verden vi befinner oss via den unike IP-adressen som pc-en vår har på nettet. Men hvis du bruker en VPN-klient, blir du nesten usynlig for alle andre.

Da blir den geografiske plasseringen din nemlig skjult, og da ser ikke bedriftene bak nettsider og nettjenester hvor du befinner deg. Det gir deg mange fordeler: Ikke nok med at det kan være ubehagelig at andre vet hvor du er, så kan posisjonen din også utnyttes av personer med onde hensikter. Hvis hackere får ferten av det lange sporet vi etterlater på nettet, kan personsensitive opplysninger som f.eks. passord og betalingsopplysninger, lett havne i feil hender. Men det kan du nå gardere deg mot med en ny, gratis VPN-utvidelse til nettleseren.

Gratis VPN-utvidelse

Vanligvis koster det penger å bruke en VPN-tilkobling, men det finnes også gratisløsninger. Noen av de gratis VPN-verktøyene er imidlertid kompliserte å bruke og må lastes ned som et program til pc-en. Dette er derimot ikke et problem med VPN-tillegget CyberGhost VPN Free Proxy. Utvidelsen, som fås til både Google Chrome og Firefox, er nemlig veldig enkel å bruke.

Det krever ingen registrering før du kan bruke den, og du må bare laste den ned som en utvidelse i nettleseren. Etter kort tid er den installert, og så skal du bare velge et land i listen som du vil gi inntrykk av å befinne deg i, og så klikke på én enkelt knapp. CyberGhosts gratis VPN-server sørger for at tilkoblingen mellom deg og alle nettsider du klikker deg inn på, er kryptert. I praksis betyr det at det blir så godt som umulig for internettleverandører, myndigheter og andre bedrifter å se hvem du er, hva du bruker av maskinvare og hvor du oppholder deg når du er på nettet.

Da kan du trygt ferdes rundt omkring på Internett, vel vitende om at ingen får tak i opplysningene dine.

Beskytter sensitive data

Takket være VPN-tilkoblingen blir atferden din på nettet og hva du bruker nettleseren til, ikke registrert på en måte som gjør det enkelt å spore dette tilbake til deg. Dermed blir det først og fremst vanskeligere for IT-kriminelle å få tak i de personsensitive opplysningene du taster inn i nettleseren.

For det andre betyr det at med en VPN vil det være tryggere for deg å bruke offentlige wifi-nettverk på f.eks. flyplasser, siden andre på samme nettverk ikke kan følge med på hva du gjør.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.