Når du sletter en fil og legger den i Papirkurven i Windows, vet du kanskje at filen fortsatt er lett tilgjengelig med mindre du også velger å tømme Papirkurven. Men selv om Papirkurven er tømt og filen er borte, betyr ikke det at filen er umulig å gjenopprette.

Alle med tekniske ferdigheter – eller bare med riktig programvare installert – kan enkelt gjenopprette filene, selv om de ikke ligger i Papirkurven lenger. Hvis du f.eks. gir bort eller selger den brukte pc-en din, vil det være mulig for den nye eieren å gjenopprette personlige filer som legeerklæringer, kontrakter og budsjetter samt slettede private bilder.

Det eneste som kreves er et gjenopprettingsprogram, og disse kan du enkelt finne på nettet og laste ned helt gratis. Det må derfor tøffere virkemidler til når filene skal slettes for godt, for at de ikke skal havne i feil hender.

Filer skjuler seg etter sletting

Filene forsvinner nemlig ikke fra jordens overflate når de slettes på vanlig måte i Windows. Bare filens referansepunkt – også kalt filreferansen – blir fjernet. I praksis betyr dette at filen bare vil være midlertidig usynlig for vanlige pc-programmer. Når en fil opprettes, plasseres filens rådata der hvor det er plass på datamaskinens harddisk.

Referansen eller referansepunktet til filen er plassert et annet sted, for eksempel i en bildemappe du har opprettet. Det er altså bare referansen til filen som forsvinner når du sletter den i Windows – og selv om filen ikke lenger vises i Windows, er filens data fortsatt lagret på datamaskinens harddisk.

Hvis filens plassering derimot blir overskrevet med nye data (f.eks. når du installerer et nytt program på pc-en), vil den gamle filen være stort sett umulig å finne igjen. Og her kommer programmet Eraser inn i bildet.

Fjern alle spor med Eraser

Hvis du vil være helt sikker på at uvedkommende ikke får tak i dine personlige dokumenter og bilder etter at de er slettet fra harddisken, er programmet Eraser en løsning vi anbefaler. Eraser sørger nemlig for at ingen av sporene en fil etterlater seg, kan spores opp.

Det er derfor ikke bare filens referanse som forsvinner når filen slettes. Selve filen overskrives også én eller flere ganger, noe som gjør det umulig for gjenopprettingsverktøyet å gjenopprette den slettede filen. Den er nå fullstendig slettet. Pro grammet er lett å installere og når du har gjort det, kan du bruke flere metoder for å slette filer Eraser, som også kan brukes til å slette mapper eller hele stasjoner, kan du som abonnent på Komputer for alle laste ned fra Fordelssonen.

Den viktigste forskjellen på metodene er antall ganger filene blir overskrevet. Her er forskjellene nemlig ganske store. Med Eraser kan du for eksempel bruke en slettemetode som overskriver en fil hele 35 ganger, men jo flere ganger en fil blir overskrevet med nye data, desto lengre tid tar det å gjennomføre prosessen.

Hos Komputer for alle har vi derfor testet de forskjellige metodene for å finne ut om det lønner seg å vente de ekstra timene med å fullføre slettingen. Resultatet av denne undersøkelsen og metodene kan du lese om lenger ned i denne artikkelen.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.