Livet som kriminell er tilsynelatende lettere enn noensinne. De fleste av oss er direkte tilgjengelige via en e-postadresse og kontoer på sosiale medier. Derfor behøver ikke lenger kriminelle å bruke tid og krefter på å oppsøke folk fysisk. I stedet kan de la ofrene komme til seg ved hjelp av falske, men forlokkende tilbud.

De kriminelle benytter seg av mange ulike metoder for å lure uskyldige mennesker til å gi fra seg penger eller informasjon som kan brukes til å ruinere dem, og det dukker stadig opp nye former for svindel. En av de klassiske metodene er falske nettbutikker som til forveksling ligner ekte butikker, og det finnes utallige måter å bli lurt på. Du kan uforvarende bli lokket til å tegne et dyrt abonnement når du tror at du bare kjøper en barberhøvel, eller du kan ha bestilt varer som aldri dukker opp.

Eldre er særlig utsatt

De siste årene har spesielt mange eldre blitt svindlet for store summer. Grunnen er nok at de ikke er like fortrolige med den digitale virkeligheten som de yngre generasjonene. Vi har sett utallige eksempler på at folk har blitt lurt av falske løfter om kjærlighet på de mange datingsidene og via nettfiske. Også de mange falske meldingene som ser ut til å komme fra fraktselskaper som Posten Norge eller PostNord, har vist seg å være effektive redskaper for å få tak i informasjon som kan misbrukes.

I denne artikkelen gjennomgår vi seks vanlige svindeltyper man lett kommer borti på nettet, og vi forklarer nøyaktig hvordan svindelen fungerer. Hva skjer for eksempel når en potensiell kjøper av den gamle Macen din tilbyr seg å hente og betale for varen – eller når du oppdaterer personlig informasjon slik du ble bedt om i e-posten fra ”DNB”? Det kan du lese mer om på de neste sidene.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.