De siste årene har vi sett flere og flere nye trusler fra kriminelle hackere. En angrepsmetode som blir stadig mer populær hos hackere, består av det som kalles “ransomware” på engelsk, som kan oversettes til utpressings- eller løsepengevirus, men betydningen er den samme: Hackerne driver nemlig utpressing og krever at du betaler løsepenger etter et vellykket angrep: Blir du utsatt for utpressingsvirus, blir personlige filer, og i noen tilfeller også hele maskinen, låst og kryptert. Deretter får du en ubehagelig melding på skjermen med et krav om at du må betale bakmennene en bestemt sum hvis du vil ha tilbake filene dine. Meldingen ledsages som regel av en klokke som teller ned. Når den viser 00:00, slettes filene dine.

Likevel kan du ikke stole på at du faktisk får tilbake filene hvis du gir etter og betaler hackerne den løsesummen de krever, før tiden løper ut. Det er altså ganske katastrofalt å bli utsatt for et slikt angrep, og derfor er det avgjørende at maskinen er godt rustet til å motstå utpressingsforsøket. Spørsmålet er hvordan du sørger for at forsvaret faktisk er tilstrekkelig godt?

Simuler et angrep

I Fordelssonen har vi svart på dette spørsmålet ved hjelp av det nye og nyskapende programmet Ransim. Det kan nemlig stressteste maskinen din og gi detaljert oversikt over hvordan den vil klare seg hvis du blir utsatt for et reelt angrep. Er det for eksempel bildefilene som er mest utsatt, eller er det større fare for at tekstdokumentene tas som gisler? Etter å ha skannet systemet gir Ransim svar i form av grafer og statistikk som gir god oversikt over hvilke filer som ville havnet i hackernes klør.

Ettersom programmet Ransim i bunn og grunn består av et utpressingsangrep (selv om det er helt ufarlig), reagerer selvfølgelig også antivirusprogrammet når du forsøker å teste datamaskinen. Derfor tenker du kanskje at programmet likevel kan være skadelig, men du har ingenting å frykte. Ransim er ikke farlig, selv om det kan se slik ut. Programmet er nemlig utviklet av det anerkjente selskapet KnowBe4.

De lever av å simulere angrep og trener andre bedrifter i digitalt selvforsvar. Dermed kan du trygt bruke Ransim til å sjekke hvor godt maskinen din er rustet mot utpressingsangrep – selv om antivirusprogrammet kommer til å protestere underveis. Det er faktisk et sunnhetstegn.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.