Du vet sikkert at du bør beskytte pc-en mot alskens virus og skadevare så du ikke risikerer å miste filer eller gjøre pc-en umulig å bruke. Men det smarteste er faktisk å sikre at pc-ens beskyttelse er så effektiv at virus, skadevare, uønskede programmer og andre fiendtligheter ikke kommer i nærheten av harddisken.

Sikkerhet i nettleseren

Hvis nettleseren din allerede avviser de farlige filene fra Internett før de i det hele tatt lastes ned, har du en dobbel beskyttelse som fungerer sammen med antivirusprogrammet på pc-en. Da vil pc-en være bedre rustet til å motstå angrep fra kriminelle utenfra. Noen av sikkerhetsmekanismene som skal motvirke at farlige filer kan lastes ned til pc-en, er ofte innebygd i nettlesere som Google Chrome eller Microsoft Edge.

Windows 10 og 11 har med funksjonen SmartScreen også sin egen beskyttelse mot farlige filer på nettet. I nettleseren Edge sørger funksjonen for at filer skannes og blokkeres i god tid før en nedlasting starter. Dermed trenger du ikke bare stole blindt på at det installerte antivirusprogrammet fjerner filen slik at den ikke havner på harddisken din. I stedet har du nå doble vanntette skott mellom datamaskinen og filene på nettet.

Kan ruteren motstå angrep?

Du kan også risikere å bli utsatt for nettfiskeforsøk på en nettside – altså et svindelforsøk der de kriminelle prøver å narre deg til å gi dem kredittkortopplysninger eller påloggingsdetaljer til Facebook og andre tjenester.

Disse nettfiskesidene blokkeres mest effektivt med en utvidelse til nettleseren – f.eks. den fra Avira som du kan lese om lenger frem i artikkelen. Hvis du har kjøpt en sikkerhetspakke – for eksempel fra Norton – vil det som regel også følge med en utvidelse til nettleserne dine, slik at du er sikret mot denne typen svindel som effektivt blokkeres direkte i nettleseren. Ruteren kan imidlertid også være utsatt for besøk fra profesjonelle kriminelle på Internett.

Dette skyldes spesielt ruterfunksjonen UPnP, som egentlig ble oppfunnet for å gjøre det lettere å koble nytt utstyr til hjemmenettverket, men som dessverre har den bivirkningen at den også gjør det lettere for folk med onde hensikter å komme inn på det private nettverket.

Test pc-ens angrepsbeskyttelse

På de neste sidene kan du lese om seks effektive tester som gir deg oversikt over om pc-en er motstandsdyktig overfor angrep utenfra. Alle de seks testene foregår på nettsteder som du finner en direkte lenke til lenger frem i artikkelen.

Ruteren kan du teste effektivt med funksjonen Shields Up fra selskapet Gibson Research Corporation, mens nettleserens evne til å motstå farlige nedlastinger kan testes hos organisasjonen Anti- Malware Testing Standards Organization (Amtso). Når du har gjennomført de seks testene vi viser her, vet du hvor sikker pc-en din faktisk er.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.