Har du en smarttelefon du ikke bruker lenger? Da er det naturlig å ville selge eller gi den bort. Gjør du det, bør du imidlertid slette alt som ligger på den, slik at ikke den nye eieren får tilgang til personlige data i form bilder, videoer, notater, passord og så videre. De fleste tror nok at en tilbakestilling til fabrikkinnstillingene ville løse oppgaven for deg – og slik er det da også hvis du har en iPhone. Er det derimot snakk om en Android-telefon, er saken en annen: Tilbakestillingen fjerner riktignok alt i mappene på mobilen, og telefonen kan nok se ren og ny ut, men skinnet bedrar. Selv om du har slettet filene, er det nemlig ikke sikkert at filene er helt borte. Det er bare filens referansepunkt som slettes, mens selve filen og de data den består av, blir værende på telefonen. Filen forsvinner først når den erstattes av en ny, og det er problematisk, for det er ikke veldig vanskelig å gjenopprette slettede filer.

Det er heldigvis hjelp å få, for med Android-appen iShredder kan du fjerne alle spor de slettede filene har etter­latt. iShredder, som er utviklet av sikkerhetsselskapet Protectstar, har over tre millioner brukere verden over, og det har sine grunner. iShredder benytter nemlig helt spesielle metoder når den sletter spor av data fra mobilen. Metodene følger internasjonale standarder, og flere regjeringer og forsvarsdepartementer over hele verden går gode for teknologien i iShredder.

Slik virker iShredder

Den viktigste funksjonen til iShredder er at programmet overskriver de filene du har slettet, slik at senere eiere ikke kan gjenopprettet innholdet i filene. I appen velger du ganske enkelt hva som skal fjernes og hvordan appen skal gjøre det – så blir alt overskrevet ved hjelp av sikre og sertifiserte algoritmer.

Deretter får du en detaljert rapport som dokumenterer hva som er slettet og hvordan det har skjedd. Ifølge Protectstar er du garantert at alle spor etter deg er fjernet for alltid, og at filer du har slettet aldri kan gjenopprettes. Til slutt tilbakestiller du telefonen, og da kan du være sikker på at ingen av de gamle filene kan gjenopprettes, uansett hvor mye og hvordan den nye eieren av telefonen prøver på det.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.