Når er det egentlig på tide å kvitte seg med den trofaste datamaskinen og kjøpe en ny? Dette spørsmålet kan det være vanskelig å gi et klart svar på, for som du kanskje selv har erfart når en pc blir noen år gammel, så utfører den enkelte oppgaver litt for tregt, mens andre oppgaver takler den greit.

Mål komponentene selv

Du kan også oppleve at en pc som har fungert som i sakte film, plutselig får nytt liv og vitalitet når den får en grundig service av et optimaliseringsprogram fra Fordelssonen. Nå trenger du imidlertid ikke lenger gjette hvor rask eller treg datamaskinen din er. Med programmet UserBenchmark måles alle de viktigste enkeltdelene i datamaskinen, slik at du får en mer objektiv og reell oversikt over datamaskinens ytelse.

Få klart svar på pc-ens muligheter

Det grundige testprogrammet undersøker både pc-ens prosessor, det installerte minnet og tilkoblede harddisker og SSD-er. Til slutt testes pcens grafiske ytelse med en rekke avanserte 2D- og 3D-operasjoner. For det er summen av alle de innebygde komponentene i pc-en som er avgjørende for hvor rask og oppdatert datamaskinen din er. Det tar omtrent 10 minutter å gjennomføre de grundige testene, og du bør avstå fra å bruke datamaskinen mens testprogrammet kjører for å sikre så gyldige resultater som mulig.

Når testen er ferdig åpnes en nettside hos UserBenchmark, der du kan se all informasjon om testen og om pc-ens kapasitet. Resultatet avslører blant annet hvor godt pc-en klarer seg sammenlignet med andre datamaskiner – selv med samme innvendige komponenter – og du kan også se, komponent for komponent, hvor flaskehalsene i datamaskinen befinner seg.

Kjøp pc på informert grunnlag

Hvis resultatet for eksempel viser at prosessoren gjør hele pc-en så mye tregere at den praktisk talt er ubrukelig, kan du trygt gå til innkjøp av en ny datamaskin. Dette er nemlig en av de delene i en pc som det vanligvis ikke lønner seg å oppgradere – og det er heller ikke mulig på en bærbar pc. Men du kan også få beskjed om at minnet eller Windows-stasjonen er årsaken til pc-ens dårlige ytelse, og da kan du velge å oppgradere datamaskinen slik at den fungerer bedre.

Enten ved å rydde opp med Windows’ egne verktøy eller ved å utstyre datamaskinen med mer RAM eller en lynrask SSD. Du kan også befinne i den lykkelige situasjonen at testen faktisk gir datamaskinen din flotte, grønne karakterer på alt den måler. Hvis du fortsatt har inntrykk av at pc-en er treg, kan du bruke dette resultatet til enten å tilbakestille Windows og få en frisk start, vel vitende om at problemene dine skyldes de installerte programmene, eller du kan prøve et optimaliseringsprogram fra Fordelssonen – f.eks. Ashampoo WinOptimizer 2022.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.