Vi kjenner alle gleden ved å starte en helt ny pc for første gang. En datamaskin som lystrer tastaturets og musens minste vink, og som til og med gjør det raskt. Du kjenner sikkert også den motsatte følelsen: En følelse av at det kanskje skjuler seg et nytt problem og en feilmelding bak hvert klikk du gjør i Windows – at alt ved datamaskinen er tregt og problemfylt. Kanskje husker du denne følelsen ekstra godt fordi det er den du sitter med akkurat nå?

Ønsker du å få datamaskinen tilbake til utgangspunktet? Da bør du kanskje vurdere en fullstendig tilbakestilling av Windows. Når du tilbakestiller Windows, blir operativsystemet lest inn på nytt. Det har den effektive funksjonen at problemene du sitter og sliter med nå, burde forsvinne fra datamaskinen. Det betyr at en tilbakestilling av datamaskinen gjør den raskere og mindre utsatt for feil. Når du tidligere ville tilbakestille pc-en, måtte du installere Windows på nytt – en svært tidkrevende oppgave.

Du husker kanskje selv den perioden tidlig på 2000-tallet da Windows kom på én eller flere CDer og måtte installeres på nytt derfra. Siden foregikk en typisk reinstalla sjon ved at du gjenskapte Windows fra en DVD eller et USB-minne, for eksempel ved hjelp av Microsofts eget program Media Creation Tool.

Windows lastes ned fra nettet

I dag er det mye lettere, med mindre Windows er totalskadet og du må finne frem installasjonemediene igjen for å få orden på datamaskinen. Nå kan du nemlig både tilbakestille og installere Windows på nytt via Internett i én og samme runde. Ikke nok med det!

Du trenger faktisk aldri forlate Windows’ trygge rammer, men kan gå til innstillingene som du kjenner så godt. Når det er sagt, er en tilbakestilling en ikke ubetydelig operasjon. Selve tilbakestillingen tar vanligvis mindre enn én time, men velger du den tilbakestillingen der filer og programmer overskrives, venter et større etterarbeid når du skal gjenopprette sikkerhetskopier og få programmene på plass igjen.

Derfor bør du være sikker på at den fullstendige tilbakestillingen der du fjerner personlige filer og programmer, faktisk er nødvendig. Du kan ofte løse problemene med den enkle formen for tilbakestilling hvor du beholder filene på datamaskinen. Først må du imidlertid forberede pc-en med en sikkerhetskopi, som vi viser på de neste sidene

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.