Hvis det er noe som kan irritere selv de mest tålmodige blant oss, så er det problemer med nettilkoblingen. Det er spesielt irriterende hvis du betaler dyrt hver måned for raskt nett, og ikke får mer enn en ulidelig treg forbindelse for pengene. Enda verre blir det selvfølgelig hvis du har investert i kostbare produkter som er avhengig av nettet, for eksempel en smart-tv eller et høyttalersystem, og de ikke klarer å koble seg til eller stadig vekk mister forbindelsen.

Det er likevel mulig å løse de aller fleste nettverksproblemer med enkle midler – hvis du vet hva du gjør. Du kan bruke all den tid du vil på å fikle med Windows-innstillinger og kjøre feilsøkingsprogrammet om og om igjen. Det hjelper lite hvis problemet er at signalet fra ruteren er svakere på hjemmekontoret enn i resten av huset. Da kreves andre løsninger, og det er dem vi ser på her.

Det finnes ofte flere løsninger på uregelmessigheter som har en felles hovedårsak, nemlig en dårlig forbindelse med internett. Det kan selvfølgelig være at du rett og slett kan ha behov for å oppgradere abonnementet hos tjenesteleverandøren, men før du bruker penger på det, finnes det mange gratis og enkle løsninger du kan prøve først.

Fra ruter til tilbakestilling

Hvis det for eksempel er problemer med den trådløse dekningen i et bestemt rom, kan løsningen være å flytte eller tilbakestille ruteren, bytte frekvensbånd eller, som en siste utvei, kjøpe en nettverksutvider. Signalforstyrrelser er ofte årsaken til problemer med dekningen. Forbindelsen fra ruter til pc består av radiobølger som kan forstyrres av for eksempel mikrobølgeovnen på kjøkkenet eller et tørkestativ av metall nær ruteren.

Andre trådløse nettverk som overlapper med det trådløse nettet fra ruteren, kan også spille en rolle. De kan for eksempel skape for stor trafikk på visse frekvensbånd og kanalene som ruteren sender på. Problemer med overbelastede kanaler kan løses med programmet Acrylic Wi-Fi Home, som skanner alle tilgjengelige trådløse nettverk. I programmet vises ditt eget nettverk og alle nettverk i nærheten i en oversikt, sammen med frekvensbåndene og kanalene som nettverkene sender på. Det gir god oversikt over hvilke kanaler som er opptatt, og gjør det enkelt å bytte kanal via ruteren. Hvis det oppstår problemer med nettverksoppsettet i Windows, kan de fleste feilene løses ved å tilbakestille nettverket.

Det høres kanskje litt teknisk ut, men er ganske enkelt: Tilbakestillingen tar ikke mer enn et minutt å utføre via innstillingene i Windows, og vi forklarer selvfølgelig i detalj hvordan du går frem i både Windows 10 og 11.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.