Når du slår på en ny Windows-pc, vil du raskt oppdage at operativsystemet har mange programmer som er forhåndsinstallert. Disse programmene er Windows’ såkalte standardapper, som Microsoft synes at du skal bruke til å åpne ulike filer.

Windows 10s standardapper kan for eksempel brukes til å åpne bilder, tekst, musikk og videoer. Men selv om det i utgangspunktet er nyttig å ha programmer ferdig installert på en ny pc, kan det være irriterende at Windows vil bestemme så mye. For det betyr for eksempel at bildene alltid åpnes med det tidkrevende programmet Bilder, og at Microsoft Edge-nettleseren åpnes hver gang du vil lese en PDF-fil.

Slik løser du problemet

Selv om du kanskje allerede har installert et bedre program for å åpne filene dine, vil de ofte fortsatt bli åpnet med Windows’ innebygde standardapper. Det kan forsinke arbeidet ditt og ødelegge fornøyelsen, for eksempel når du vil vise bildene dine til venner. Heldigvis finnes det en løsning på problemet.

Ved hjelp av innstillingene for Standardapper i Windows 10 kan du enkelt endre hvilke programmer som skal åpne filene dine som standard. På den måten kan du for eksempel få lydfilene dine til å bli avspilt automatisk i en annen musikkspiller enn Groove Musikk, som er standard i Windows 10. Det er relativt enkelt å bytte standardprogram, men Windows har det med overstyre deg selv om du har satt et nytt program som standard.

Av og til hender det nemlig at Windows, av dårlig skjulte grunner, velger å tilbakestille valget ditt av standardapper og i stedet gå tilbake til sine egne standardprogrammer som du har valgt bort. Men med programmet Stop Resetting My Apps, som ligger gratis til deg i Fordelssonen, kan du sette en stopper for Windows’ herredømme over standardprogrammene. Programmet hindrer ganske enkelt Windows i å blande seg i valgene dine, og da slipper du å bytte standardprogram igjen og igjen.

Nye standardprogrammer

Det finnes mange gode programmer som du med fordel kan bruke som nye standardapper. Et forslag til en alternativ musikkspiller er foobar2000, som vi har lagt i Fordelssonen. Faktisk har vi funnet hele fire fremragende alternativer til standardprogrammer i Windows, og alle programmene finner du naturligvis gratis i Fordelssonen. Det er programmer som alle gjør det lettere å vise bilder, lese PDF-filer og spille av video, film og musikk. Bare last ned og installer programmene fra Fordelssonen.

Deretter setter du programmene som standardapper i Windows, og sørger for at de er låst med Stop Resetting My Apps slik at du har fire nye og forbedrede standardprogrammer.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.