Da Windows 11 ble lansert, fikk vi nyheter som miniprogrammer, en sentrert oppgavelinje, en helt ny startmeny og en markant forbedret sikkerhet, som var Microsofts store trekkplaster. Men nå har Windows 11 fått et år på baken, og selv om det er langt fra alle som bruker det, har vi så smått vent oss til operativsystemet. Likevel støter vi fortsatt på nye funksjoner i Windows 11 som vi enten ikke rakk å fange opp da operativsystemet ble lansert, eller som er blitt lagt til i senere oppdateringer.

Det finnes en rekke nye og spennende muligheter i Windows 11, men de skjuler seg dypt inne i innstillingene, noe som er litt synd. Derfor har vi på Komputer for alle gravd frem seks av de beste nye mulighetene med Windows 11, slik at du også kan dra nytte av dem.

Sjekk personvernet og batteriet

I Windows finnes det en rekke innebygde programmer og verktøy. Disse programmene må ofte ha tillatelse til å bruke visse deler av pc-en, f.eks. mikrofonen og kameraet. Det er i seg selv ingen nyhet, men til gjengjeld er mulighetene til å styre programmenes tillatelser helt nye. Det finnes programmer du aldri bruker og som f.eks. har tilgang til nettkameraet og mikrofonen, men i Windows 11 kan du selv styre hvilke tillatelser programmene og verktøyene på pc-en skal ha.

Dermed begrenses mengden programmer som kan bruke nettkameraet, mikrofonen, posisjonsdata og andre avslørende verktøy. En annen nyhet i Windows 11 er at du kan holde oversikten over batteriforbruket ved hjelp av grafikk basert på statistikk. Statistikken viser blant annet når batteriet har vært belastet mest, hvor mange timer datamaskinen har vært på og av, samt hvilke programmer og funksjoner som har brukt mest batteriressurser. Startmenyen i Windows 11 er også annerledes enn i Windows 10. Det visste du kanskje allerede, men visste du også at du kan vise flere programmer i startmenyen i stedet for anbefalte filer og dokumenter?

I oktober 2022 ble Windows 11 oppdatert med muligheten til å redusere mengden uvesentlige filer i startmenyen, slik at det i stedet primært er snarveier til nyttige programmer som ligger der.

Oppgavebehandling og annet

Hvis du arbeider med flere programmer samtidig i Windows, for eksempel et tekstbehandlingsprogram, en mappe i Filutforsker og en nettleser, kan det fort bli forvirrende å bytte mellom vinduene. Men med Windows 11s nye funksjon kalt Snap-oppsett slipper du denne forvirringen.

Funksjonen gjør det nemlig enkelt å organisere programmer og andre åpne vinduer i Windows, slik at alle er åpne samtidig og fordelt optimalt på hele skjermen. Bare velg det oppsettet du vil bruke, så blir det enkelt å velge hvordan vinduene skal organiseres. I Windows 11-systemet er den innebygde lydopptakeren også blitt vesentlig bedre. Tidligere kunne verktøyet bare brukes til å ta opp lyd og spille den av, og det er i grunnen også tilstrekkelig. Problemet er bare at i Windows 10 kan du bare ta opp i ett lydformat, nemlig M4A.

I Windows 11 kan lydopptakeren ta opp i flere forskjellige lydformater, slik at du for eksempel kan velge at opptaket ditt skal lagres i MP3- eller WAV-formatet hvis det er behov for det. Dessuten kan du legge til bokmerker i et lydopptak eller justere avspillingshastigheten. Oppgavebehandling i Windows 11 har fått en overhaling. Menyen med alle kategoriene har fått et nytt utseende, men det er muligheten til å få Oppgavebehandling til å arbeide mer effektivt som er det viktigste.

Microsoft har nemlig gjort det mulig å bli raskere informert om hva datamaskinen bruker kreftene på. I tillegg er det lagt til en ny knapp under kategorien Prosesser som gjør at du kan kjøre programmer og andre verktøy direkte fra Oppgavebehandling. Windows 11 inneholder altså mange nyttige funksjoner, og vi viser naturligvis både hvor du finner dem og hvordan du bruker dem.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.