«Jeg laster bare ned en app!» Uansett om det er en plante på skogsturen som skal artsbestemmes, en hylle som skal henge rett eller mat fra den lokale pizzerian som skal bestilles i en fei, finnes det en app som kan akkurat det du etterspør.

Samtidig er det enklere og raskere enn noensinne å laste ned apper til telefonen eller nettbrettet, for det tar ikke mer enn 4–5 tastetrykk å finne appen, laste den ned og installere den på telefonen, og så er den klar til å gjøre det du ønsker. Og når det går så fort å installere en app – og det finnes så mange av dem – skjer det ofte at vi installerer ganske mange. Faktisk har en gjennomsnittlig smarttelefon 80 apper installert, mens vanligvis bare rundt 10 av dem faktisk blir brukt.

Har appen rent mel i posen?

Og når vi installerer så mange apper, er spørsmålet om vi husker å sjekke om det er en app som har rent mel i posen og som bare vil oss det beste. Hvem har utviklet den, for eksempel? Hvor mange andre har lastet den ned før deg, hva synes de om den, og hvilke av mobiltelefonens komponenter og data har appen tilgang til?

Dette er tre spørsmål du alltid bør stille deg selv før du laster ned enda en app som risikerer å havne i bunken med apper du aldri bruker. I dag ligger nemlig utrolig mye av dataene våre – ofte hele det digitale livet vårt – i telefonene. Derfor er det viktigere enn noen gang å sørge for at telefonen er sikker. Én av måtene å sikre det på er å være ekstra kritisk og grundig når du installerer nye apper på mobiltelefonen.

Lær deg faresignalene

I denne artikkelen viser vi deg hva du bør se etter når du skal ta stilling til om appen skal få lov til å bo på telefonen din – og hvilke faresignaler som umiddelbart bør få deg til å reagere. Denne artikkelen tar utgangspunkt i Android- plattformen siden det er her de fleste falske og farlige apper faktisk finnes.

Men rådene vi gir gjelder like mye hvis du har en iPhone, for du bør være oppmerksom på nøyaktig de samme tingene når du laster ned apper fra Apples App Store. Eller for den saks skyld når du laster ned apper til Windows fra Microsoft Store på datamaskinen.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.