I et kjent tv-program der deltakerne får hjelp med å rette opp en skakkjørt privatøkonomi og kvitte seg med gammel gjeld, går som regel ikke alvoret opp for de involverte før de ser budsjettet som ekspertene legger frem for dem. Det er nemlig mange fordeler ved å lage et budsjett der faste inntekter og utgifter er lagt inn, slik at man til enhver tid ser hva man har til rådighet hver måned.

Papir og blyant – eller regneark

I årevis har vi kunne bruke regnearkprogrammer som Microsoft Excel, Google Regneark eller LibreOffice Calc til budsjettarbeid. Problemet er at slike programmer ikke er særlig brukervennlige. Man bør i det minste være kjent med de viktigste formlene for å få regnearket til å legge sammen utgiftene – og oversikten blir heller ikke spesielt god.

Det er nok grunnen til at mange fortsatt tyr til papir og blyant for å sette opp et budsjett over familieøkonomien. Nå har det imidlertid kommet et alternativ også for oss som synes at regneark er for tungvint og papir for gammeldags.

Enkel økonomistyring på norsk

Med et helt nytt Ashampoo-program som vi i Komputer for alle har fått oversatt til norsk, er det enkelt og oversiktlig å legge inn både faste og løpende utgifter og inntekter i forskjellige kategorier. Resultatet presenteres på en oversiktsside der du alltid kan se det aktuelle disponible beløpet og til og med se bevegelser i inntekter og utgifter presentert som grafer og diagrammer. Programmet sørger selv for å legge sammen og trekke fra, og dermed slipper du å forholde deg til formler i regnearkene. Samtidig er oversikten fullstendig overlegen alle papirbaserte systemer og løsninger.

Ashampoo Money, som programmet heter, gir deg mulighet til å velge detaljnivå i privatøkonomien. Du kan bruke det til å regne ut hva du har til rådighet ved å oppgi alle inntekter – det være seg lønn, pensjon, honorar, studielån og stipend – og de faste utgiftene til for eksempel husleie, forsikringer, strøm og telefon. Det gir en fasit som viser hvor mye av inntekten som kan gå til daglig forbruk.

Du kan avstemme tallene

Men du kan også legge inn alle småbeløp fra kvitteringer hver gang du har kjøpt noe. På den måten får du full oversikt, slik at du ved slutten på hver måned kan avstemme tallene i Ashampoo Money med de faktiske tallene fra nettbanken. Hva du foretrekker er selvsagt helt opp til deg og hvordan du er skrudd sammen

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.