Etter hvert som du bruker datamaskinen, fylles harddisken opp med ubrukelig skrot og filer du ikke trenger. Slik har det alltid vært med Windows, men det er fortsatt like frustrerende, for en ren harddisk er en frisk harddisk. Det er som med tannhelse. Når harddisken er 95 prosent full, vil normalt maskinytelsen bli 50 prosent dårligere. Maskinen kan også bli kraftig hemmet av de mange småfilene som hoper seg opp, og utdaterte filer kan føre til at du bombarderes med feilmeldinger.

Rot gjør altså maskinen langsommere og mer gjenstridig å jobbe med, men hvordan kan det ha seg at dagens enorme harddisker fylles med skrot? 

Mange kilder til rotet

Noen av oss installerer mange programmer og spill, mens andre lagrer mengder av filer, for eksempel bilder, musikk og videosnutter. Det kan også skje at vi ved en feil har lastet ned den samme store pdf-filen flere ganger, eller at dine ellers slettede programmer har etterlatt seg mange tilknyttede filer som fortsatt tar plass på disken. 

Installerer du mange programmer, kan de nedlastede installasjonsfilene lett ta opp flere gigabyte med plass i nedlastingsmappen. Det kan også være programoppdateringer som tar plass, eller at midlertidige filer fra nettleseren eller andre programmer ender med å ta permanent opphold på harddisken.

Uansett årsaken til rotet er det viktig at du rydder regelmessig, slik at du alltid har en pc som er frisk og klar til innsats. Derfor har vi nå satt sammen en komplett ryddepakke som gjør jobben for deg.

Last ned pakken i dag

Du kan laste ned Komputer for alles nye ryddepakke gratis fra Fordelssonen. Den inneholder en rekke nyttige verktøy for å rengjøre maskinen. Det gjelder blant annet programmet Tree Size, som gir oversikt over rotet på pc-en, og Wise Disk Cleaner, som renser harddisken med to museklikk. Vi viser trinn for trinn hvordan du bruker hver komponent i Ryddepakken, slik at det blir lett å luke ut i de overflødige filene og sikre at pc-en fortsatt yter optimalt.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.