Tålmodigheten var den digitale revolusjonens første offer. Vi har vent oss til at nettsider, mobilapper og programmer åpnes på et blunk. Vi forventer at alt skal skje akkurat nå, eller helst for en stund siden. Slik er det også med mobiltelefoner og i stor grad på tradisjonelle datamaskiner. Og nei, det er ikke bare den yngre generasjonen som nekter å vente tålmodig på noe som helst.

Vi som har grå eller ingen hår på hodet, trommer også utålmodig med fingrene når noe tar mer tid enn det burde. I en travel hverdag har jeg verken tid eller lyst til å ha en engels tålmodighet. Det må jeg likevel, minst én gang om dagen. Det er nemlig fortsatt én av våre digitale opplevelser som aldri skjer på brøkdelen av et sekund. Jeg snakker selvfølgelig om å starte en Windows-pc. Det går kanskje raskere enn for tjue år siden, men det kan være en prøvelse å vente bare et halvt minutt på at Windows skal laste inn sine mange filer. Opplevelsen av å vente på et arbeidsklart skrivebord blir ikke bedre av at mange programmer insisterer på å starte sammen med operativsystemet.

Det dobler som regel oppstartstiden, ettersom programmene også legger beslag på maskinens ressurser.

Fjern programmer fra oppstarten

Vi kjenner alle den tradisjonelle motgiften mot treg oppstart, nemlig å utelukke flest mulig programmer fra oppstarten. Vi har også tidligere forklart hvordan man skal følge nettopp den fremgangsmåten ved hjelp av spesialprogrammer, men det er én utfordring vi aldri helt har klart å ta knekken på. For mens Windows starter raskere i takt med at vi fjerner andre programmer fra oppstarten, må vi jo på et eller annet tidspunkt starte dem manuelt, og det tar også tid. Vi har med andre ord lenge vært på utkikk etter en gyllen middelvei der programmene er tilgjengelige når vi trenger dem – uten å gripe altfor aggressivt inn i oppstarten av Windows.

Og nettopp det kompromisset får vi med gratisprogrammet Startup Delayer, som du blir nærmere kjent med i denne artikkelen. Nøkkelen til en god og glidende oppstart av Windows er å forsinke starten av utvalgte programmer. Ved å forsinke programmer får du raskest mulig tilgang til filene dine i utforskeren, eller du kommer raskt i gang med å bruke et annet program.

Ett program om gangen

Startup Delayer åpner bokstavelig talt ett program om gangen og går ikke videre med det neste før prosessoren er helt ferdig med å behandle det forrige. Det betyr riktignok at det godt kan ta både fem og ti minutter før alle programmene er åpne, men det gir likevel en bedre og smidigere opplevelse av Windows. Startup Delayer gjør også sitt til å sørge for at maskinen aldri fryser under oppstarten, og du unngår at skrivebordet lastes inn i rykk og napp.

Samtidig er programmet lett å stille inn, slik at hvert av de øvrige programmene prioriteres helt som du ønsker under oppstarten.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.