Nesten alle husker å sikkerhetskopiere, men i en travel hverdag der man ikke alltid husker å sjekke om alle filer er tilgjengelige og klare til bruk, er synkronisering like viktig. Målet med sikkerhetskopiering er å unngå at filer blir borte for alltid. Derfor kopierer man filene fortløpende til en nettjener eller ekstern harddisk, slik at man alltid har en kopi av alle filene hvis datamaskinen skulle bryte sammen eller bli utsatt for et eller annet uhell.

Synkronisering er noe annet og på mange måter mer jordnært. Mens en sikkerhetskopi kan fungere som en redning etter dramatiske hendelser, er synkronisering noe man bruker til hverdags for å ha full kontroll over filene og sørge for at de alltid er der når man trenger dem. Synkronisering er altså en god løsning for systematiske pc-brukere som til enhver tid vil vite hvor de har filene sine. Mønsteret for synkroniseringen er nesten alltid det samme.

Du har et antall viktige filer i en mappe, nemlig de filene du bruker til daglig. La oss si at det er alle notatene til en bok du skriver. Noen ganger arbeider du med boken på din egen stasjonære pc. Andre ganger bruker du den bærbare. Da er synkronisering det rette verktøyet for å være sikker på at du alltid har tilgang til den siste versjonen av alle filene, med alle rettinger og notater. Du kan for eksempel bruke en minnepinne som mellomstasjon mellom de to pc-ene. Det høres enkelt ut, men i praksis kan det være lettere sagt enn gjort.

For hva skjer hvis du endrer noe i en fil i både den ene og den andre mappen? Jo, da er det selvsagt den nyeste endringen som skal gjelde – med mindre synkroniseringen er satt til bare å gå den ene veien fra mappe A til mappe B, altså det som kalles en speiling. Så hvordan sikrer man at synkroniseringen skjer nøyaktig som man vil? Det får vi hjelp til av dertil egnede spesialprogrammer.

Godt, gratis og gjennomarbeidet

Synkroniseringsverktøy er en fantastisk hjelp – hvis man bruker dem riktig. Heldigvis er slike programmer et yndet objekt for dyktige programutviklere, og derfor finnes det mange gode programmer å velge mellom. Flere er til og med gratis. I denne testen prøver vi fire av dem, og vi kan allerede nå avsløre at nivået og spesielt utvalget av funksjoner er imponerende i alle programmene. De fire løsningene har det til felles at de fungerer uavhengig av nettbaserte tjenester som OneDrive og Google Disk.

I stedet lar de deg styre hver minste detalj i et program på din egen pc. Som du kan lese på de neste sidene, skal begrepet “hver minste detalj” tas ganske bokstavelig. Og alle programmene ligger klare til nedlasting på hjemmesiden vår.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.