Den moderne pc-en din er sannsynligvis utstyrt med en svimlende lagringskapasitet på flere gigabyte og ofte til og med terabyte. Fyller du opp en del av plassen med dokumenter, bilder, hjemmevideoer og annet personlig materiale, kan du derfor risikere plutselig å miste data fra flere års pc-bruk. Det kan for eksempel skje ved et pc-havari, tyveri, brann eller hvis datamaskinen rammes av skadevare.

Lagre lokalt eller på nettet

Derfor snakker vi og andre eksperter ofte om viktigheten av å ta jevnlige sikkerhetskopier, slik at du aldri risikerer å miste flere års arbeid eller minner. Dette er blitt mer aktuelt de siste årene på grunn av utpressingsvirus som har herjet på Internett.

Filene på private pc-er er blitt låst og uskyldige er blitt avkrevd løsepenger for å få dem låst opp igjen. Det finnes to hovedprinsipper for sikkerhetskopiering: Du kan enten lagre dem lokalt på en ekstern harddisk eller på nettet hos selskaper og tjenester som tilbyr nettbasert sikkerhetskopiering. Ulempen med bare å lagre sikkerhetskopien på en ekstern harddisk, er at sikkerhetskopien kan bli verdiløs hvis huset brenner eller harddisken plutselig går i stykker.

På nettet sørger et profesjonelt selskap for at sikkerhetskopien alltid er lagret i minst to eksemplarer på forskjellige fysiske steder, slik at du ikke risikerer at f.eks. naturkatastrofer kan bli undergangen for dataene dine. Til gjengjeld krever det et løpende abonnement, og plassen her er ofte ikke så omfattende som på den eksterne harddisken du kjøper selv.

Du kjenner sikkert til de aller største aktørene på markedet for nettlagring: Google, Microsoft, Apple og Dropbox. Alle disse er amerikanske selskaper, og her er det mange som er bekymret for om selskapene lever opp til europeiske standarder for datasikkerhet og hvor private data lagres rent fysisk.

Er dataene mine sikre på nettet?

Den bekymringen fikk danskene Levi Rauff og Mathias Ditlev til å opprette selskapet Onlime i 2012. Selskapet tilbyr et nordisk alternativ til de store amerikanske selskapene. Onlime leier nemlig lagringsplassen til selskapets backuptjeneste hos det norske datasenteret Green Mountain. Det betyr at filene dine er trygt forvart i den norske fjellheimen, blant annet i Stavanger.

Her har Green Mountain overtatt et tidligere NATO-våpenlager som er hugget 200 meter inn i fjellet. Onlime har også en erklært policy om aldri å utnytte dataene dine eller selge opplysninger til en tredjepart. Denne policyen står i positiv kontrast til flere amerikanske konkurrenter, som bruker kunnskapen om atferden din til å selge annonser.

Du får 100 GB gratis i to år

Vi har inngått en lukrativ avtale med Onlime, der alle abonnenter på Komputer for alle nå kan få gratis tilgang til 100 GB plass hos tjenesten i to år. Når du er opprettet hos Onlime, kan du fritt bruke selskapets sikkerhetskopieringsprogram til pc-en samt apper til telefon og nettbrett.

Både programmet og appen er på norsk, og det er enkelt å komme i gang med å sikre de viktigste filene dine. Når de to årene er gått, kan du fortsette å bruke plassen til en spesielt gunstig pris.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.