Før var slektsforskning ensbetydende med å bruke utallige timer på lesesaler og i arkiver for å finne opplysninger om familien din. Når du til slutt fant korrekt materiale i de store samlingene, måtte du deretter organisere alt i en stamtavle som du selv hadde laget, og kanskje endte alt sammen opp i et komplett slektstre. Den analoge slektsforskningen hører imidlertid fortiden til, for nå kan stort sett alt gjøres ved hjelp av datamaskinen.

Det meste av arbeidet kan til og med utføres direkte fra hjemmekontoret, slik at du ikke trenger å reise land og strand rundt på jakt etter gamle og støvete dokumenter for å bli bedre kjent med familiehistorien. Slektsforskning er imidlertid fortsatt et stort og tidkrevende arbeid, men til tross for dette har det aldri vært lettere å komme i gang. Kirkebøker, folketellinger og lignende dokumenter er blitt digitalisert, og du finner dem oftest helt gratis til rådighet på diverse nettsider.

På nettsidene kan du søke etter registrerte opplysninger om slektningene dine, noe som gjør det veldig mye lettere å finne den informasjonen du trenger. Slektsforskningen kan dermed gjøres direkte fra din egen pc, og i denne nye artikkelserien får du hjelp av Komputer for alle til å lykkes som slektsforsker. I denne artikkelserien i fire deler, får du alle verktøyene du trenger for å kunne grave i familiehistorien din på nettet, og samtidig organisere alle opplysningene i et gratis slektsforskningsprogram på datamaskinen.

Kraftig gratisverktøy

Det finnes flere nyttige programmer som er utviklet for slektsforskning, men de fleste gode koster penger. Du trenger imidlertid ikke betale for et godt slektsforskningsprogram. I Fordelssonen kan du nemlig laste ned programmet Gramps, som denne artikkelserien tar utgangspunkt i, og som vi veileder deg gjennom trinn for trinn.

Gramps gjør det enkelt å organisere opplysningene i detaljerte oversikter og stamtrær. Du må bare opprette et slektstre som du kan arbeide ut fra, så får du tilgang til mange muligheter til å organisere slekten. Ved hver person i slektstreet kan du legge til mange tilleggsopplysninger, det kan for eksempel være fødselsdato, fødested, adresser, beskjeftigelse og dødsdato. Hvis stamtreet skal utvides, kan det gjøres ved for eksempel å legge til søsken, foreldre eller barn for et familiemedlem.

Som prikken over i-en kan hver person også få lagt til ett eller flere bilder, hvis du har tilgang til det. Gramps lagrer arbeidet ditt automatisk, og når du er ferdig kan du skrive ut alt i et PDF-dokument som en form for slektstre som du deretter kan dele med resten av familien. Hvis du allerede har gjort en del av slektsforskningen i et annet slektsforskningsprogram, kan du importere arbeidet ved hjelp av den innebygde importfunksjonen i Gramps.

Det betyr at de dataene som du har brukt timevis på å bearbeide, ganske enkelt kan overføres til Gramps, slik at du kan arbeide videre med dem. Programmet er raskt å installere, og det er ikke vanskelig å bruke. Men Gramps er et omfattende program, og de mange funksjonene og mulighetene kan være uoversiktlige ved første øyekast. Derfor begynner vi med å vise hvordan du kommer i gang med programmet, slik at du kan bruke det som verktøy i din digitale slektsforskning.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.