Se for deg dette: De siste dagene har pc-en virket tung å jobbe på, og det høres ut som om harddisken kjører på høytrykk hele tiden. Plutselig dukker det opp et illevarslende rødt vindu som fyller hele skjermen og viser en stor klokke som teller ned. Den engelske meldingen på skjermen sier at flere gigabyte med personlige filer er kryptert og bare kan låses opp med en dekrypteringsnøkkel.

Du kan få nøkkelen ved å betale et beløp i bitcoins til en spesiell adresse, men du må tenke raskt, for klokken teller ned og om 48 timer vil prisen øke, og hvis du fortsatt ikke betaler, vil alle filene dine være tapt for alltid. Denne meldingen dukket opp på 493 millioner pc-er over hele verden i 2022, og da ofrene leste beskjeden på skjermen, var det for sent.

Alle filene på datamaskinen var på dette tidspunktet allerede kryptert. Vi vet ikke hvor mange som faktisk ender opp med å betale løsepenger til bakmennene i desperasjon over utsikten til aldri å se de tapte filene igjen, men både sikkerhetseksperter og det amerikanske føderale politiet (FBI) advarer sterkt mot å gjøre det. Dette gjør de fordi betalingen ikke er noen garanti for at filene blir låst opp, og fordi en betaling også bidrar til å finansiere en kriminell og umoralsk forretningsmodell.

Slik foregår infiseringen

Utpressingsvirus kan infisere pc-en på samme måte som andre virus og annen skadevare. Først mottar du en e-post med en lenke eller en vedlagt fil, som du enten klikker på eller åpner. Når du gjør dette, lastes det ned en skadevare til pc-en din som aktiverer et utpressingsvirus. Så begynner utpressingsviruset å kryptere filene dine, og først når alle dine personlige dokumenter og bilder er låst, ser du meldingen på skjermen som forteller deg hvordan du raskest mulig skal betale for å se filene igjen.

Dette gjør du hvis du blir rammet

Hvis du selv har fått den ubehagelige meldingen på skjermen – eller du oppdager at filene dine har fått nye filendelser og er låst – er det flere ting du kan gjøre. Først må du rense pc-en med et sikkerhetsprogram som f.eks. Microsoft Safety Scanner fra Fordelssonen. Deretter kan du laste inn en sikkerhetskopi av dataene dine og slette de infiserte filene.

Hvis du ikke har en sikkerhetskopi, kan du bruke de 86 verktøyene i Fordelssonen til å dekryptere filene. Vi anbefaler at du lagrer denne artikkelen i tilfelle pc-en en dag blir rammet.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.