Du har sannsynligvis et effektivt antivirusprogram på maskinen, enten det er Windows’ eget Defender-program, vårt anbefalte antivirusprogram fra Avira som du har lastet ned fra Fordelssonen, eller noe annet. Antivirusprogrammet gir god grunnsikring og beskytter deg og maskinen mot de vanligste formene for virus og skadevare. Du kan bruke det til å sikre at filer ikke infiltrerer pc-en, og du kan når som helst skanne den for virus.

Finner skjulte virus

Så langt er alt såre vel. Problemet er at det også finnes virus som er så godt skjult at et vanlig antivirusprogram ikke oppdager dem. Da kan du komplementere med et spesialisert program som Norton Power Eraser, som er klart til nedlasting i Fordelssonen.

Dette Norton-programmet er i stand til å foreta en svært grundig skanning av hele datamaskinen, en prosess som tar flere timer. Det kan også gjennomføre en raskere skanning av de områdene på harddisken og i minnet som ofte er tilholdssted for spesielt vanskelige virus. Dette omfatter for eksempel såkalte rootkit-virus.

Jakten på rootkit

Rootkit er virus som skjuler seg dypt nede i systemet, der de kan åpne en bakdør for andre virus. Hvis maskinen er rammet av et rootkit-virus, kan du være temmelig sikker på at det ikke blir oppdaget av det vanlige virusprogrammet – i motsetning til Power Eraser, som går grundigere til verks. Du kan altså be Norton Power Eraser skanne maskinen og forhåpentligvis oppnå en viss sjelefred. Skulle det mot formodning finne virus på maskinen din, vil programmet også hjelpe deg med å fjerne det.

Hjelp på en minnepinne

Norton-programmet har også en annen fordel sammenlignet med tradisjonelle antivirusverktøy. Det er nemlig portabelt. Det betyr at du kan skanne maskinen uten at programmet først må installeres. Du legger ganske enkelt .exe-filen til Norton Power Eraser på en minnepinne. Deretter kan du skanne maskinen direkte fra den. Det betyr også at du kan hjelpe andre i familien eller en venn som har en infisert Windows-maskin.

Ha alltid minnepinnen klar

Vi anbefaler at du allerede i dag legger programmet på en minnepinne. Da er den klar til bruk hvis du eller noen du kjenner får mistanke om at det er noe galt med pc-en. Da slipper du nemlig å gå til Fordelssonen og laste ned programmet, men kan finne frem minnepinnen, koble den til pc-en og åpne Nortonprogrammet. Da begynner en skanning som starter pc-en på nytt, slik at virus kan fjernes helt og holdent.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.