Symptomene på en aldrende pc er velkjente for de fleste som har eid flere datamaskiner opp gjennom årene: Oppstarten av Windows tar tid, bruk av flere programmer samtidig får datamaskinen til å stoppe opp, og Windows bruker litt lengre tid på ellers enkle oppgaver fordi harddisken arbeider maksimalt.

Komponentene blir utdaterte

Når disse symptomene begynner å forekomme på datamaskinen, er det første gjenopplivingsforsøket ofte å tilbakestille Windows eller bruke Windows-funksjonen Systemgjenoppretting til å få systemet tilbake til en bedre fungerende tilstand. Dessverre er behandlingen oftest bare en symptombehandling, og snart vil du oppleve de samme skavankene igjen.

Problemene for datamaskinen oppstår nemlig fordi Windows og de installerte programmene blir tyngre og krever mer av den maskinvaren som sitter i pc-en. Derfor vil de samme problemene i mange tilfeller oppstå igjen og igjen hvis du ikke får skiftet ut de mest utdaterte komponentene. Mange pc-eiere tyr så til den ultimate løsningen: en helt ny datamaskin til mellom 5 000 og 10 000 kroner.

Den løsningen er naturligvis den mest effektive, men den er ikke miljøvennlig, og kostnadene står heller ikke i forhold til de problemene du opplever. I stedet for en komplett utskifting av hele datamaskinen kan du nemlig ofte nøye deg med å oppgradere de komponentene som har størst betydning for pc-ens hastighet og Windowsytelse. Det kan sjelden lønne seg å oppgradere pc-ens prosessor og hovedkort, så hvis pc-en din for eksempel er 10 år gammel, kan det være at du likevel må vurdere en ny datamaskin – spesielt hvis du ønsker å bytte til Windows 11.

Stasjonær pc har flere muligheter

Det er stor forskjell på hva du kan oppgradere på en bærbar pc sammenlignet med en stasjonær. De delene som er avgjørende for datamaskinens hastighet – minne, SSD-disk og nettverkskort – kan du imidlertid skifte på begge pc-typene, og det er nettopp disse delene som er hovedårsaken til at datamaskinen jobber tregt.

På en stasjonær pc kan du dessuten enkelt bytte ut grafikkortet hvis du synes at bilde- og videobehandlingen er litt treg, mens du på en bærbar pc må klare deg med den grafikkløsningen som pc-en ble levert med da du hentet den i butikken.

Oppgradering via USB-porten

Enkelte deler kan faktisk også oppgraderes direkte via datamaskinens USB-port. Det er den absolutt enkleste muligheten som fungerer glimrende på både stasjonær og bærbar pc, og som f.eks. gjør det mulig å oppdatere pc-ens nettverkskort og lagringsplass og øke antall porter som sitter på siden av pc-en. På de neste sidene kan du lese om sju effektive oppdateringer som får pc-en til å leve godt i flere år til.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.