Du kan lett bli svimmel når du ser listen over spesifikasjoner ved siden av datamaskinene på f.eks. Elkjøp eller Power. Listen over innebygde komponenter og standarder er ofte lang, og samtidig er den også urimelig vanskelig å forstå. Selgerne vil selvfølgelig markedsføre de mange grunnene til at du skal velge nettopp denne datamaskinen – også uavhengig av at selgeren i butikken kanskje ikke selv har kontroll på hva de tekniske begrepene betyr.

For de potensielle kundene i butikken, som egentlig bare trenger en ny pc til å håndtere økonomi, kommunikasjon og innkjøp på nett, er det en mengde teknisk informasjon de må forholde seg til når den lange listen over spesifikasjoner skal leses igjennom.

Oppdatering av pc-ens deler

For betyr ordene «PCI Express 6», «Bluetooth 5.2», «DDR5» og «USB-C 3.2 Gen 2x2» at pc-en er rask og velkjørende og dermed et godt kjøp? Eller avslører alle spesifikasjonene i stedet at det er snakk om en av fjorårets modeller? For øyeblikket er flere av de delene, standardene og komponentene en moderne datamaskin består av for alvor i ferd med å bli oppgradert til nyere og forbedrede utgaver, og det gjør ikke forvirringen mindre ved pc-kjøpet.

Men faktisk har flere av de oppgraderte standardene i pc-en minimal praktisk betydning for deg som vanlig pc-bruker, så du kan ofte spare penger på din neste pc ved å «nøye» deg med forgjengeren. Det gjelder for eksempel de nye DDR5-rambrikkene, som utgjør pc-ens internminne og som er i ferd med å gjøre sitt inntog i nye pc-er. Selv om rambrikkene beviselig er raskere enn forgjengeren, DDR4, kan du ofte spare penger ved ikke å ta sikte på at din neste pc skal være utstyrt med DDR5.

I praksis kommer det nemlig til å ha større betydning for arbeidet ved pc-en at den er utstyrt med 16 GB minne eller mer enn om rambrikkene er av typen DDR4 eller DDR5.

Verdt å betale ekstra for

Til gjengjeld kan andre moderne teknologier være verdt å betale litt ekstra penger for. Det gjelder for eksempel de nye OLED-skjermene, som har glimrende kontrast og derfor ofte er mer behagelige å se på og enklere å lese tekst på hvis du allerede har nedsatt syn.

Det kan helt sikkert også lønne seg å betale litt mer penger for en innebygd SSD-harddisk av typen M.2/NVMe, som gjør Windows mye raskere både i oppstart og bruk. Denne typen lynrask disk bør bare gjøre den nye datamaskinen din noen få hundre kroner dyrere, mens de imponerende OLED-skjermene fortsatt er forbeholdt de ganske dyre pc-ene.

På de neste sidene kan du lese om alle de nye teknologiene som er på vei til pc-en din, og du får vår objektive vurdering av om de faktisk er verdt den ekstra kostnaden for oss helt vanlige pc-brukere.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.